Murăturile, sub influenţa microflorei de fermentaţie capătă valoare nutriţională deosebită, devenind practic alimente funcţionale probiotice.
Varza, broccoli şi conopida sunt alimente excelente care ajută la prevenirea cancerului. Un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului. S-a constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianatii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. De asemenea, s-a constatat că glucozinolatii din varză murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative, potrivit doctorulzilei.ro.
S-a dovedit că varza este o sursă excelenţă de vitamina U, care poate ajută la vindecare ulcerului peptic. Sucul de varză crudă s-a dovedit că reprezintă un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murată reprezintă o altă sursă de vitamina U.
[citeste si]
Singurul minus este concentrația mare de sare, astfel încât nutriţioniştii recomandă ca soluţia sărată să fie de doar 2%. „Varza murată reduce mediul favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor patogene şi previne apariţia cancerului. În al doilea rând, substanţele benefice trec prin bariera intestinală și ajung la ficat, inhibând producerea de colesterol și de trigliceride. Aceste bacterii lactice reduc reacțiile alergice din organism. De asemenea, varza murată oferă protecţie mucoproteică, scăzând cu cel puțin 30% riscul de a dezvolta cancer, în special cancer de colon. Există studii care demonstrează că un consum de varză murată de două ori pe săptămână reduce considerabil riscul de cancer de sân", precizează nutriţionistul bulgar Donka Baikova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci