Vasile Astărăstoae candidează la conducerea Colegiului Medicilor pentru al doilea mandat

astaratoae
astaratoae

Într-un recent interviu,  prof. dr. Vasile Astărăstoae a declarat  că este pregătit pentru a candida pentru un nou mandat de conducerea Colegiului Medicilor.  ”Voi candida la filiala din Iaşi şi dacă voi fi ales atunci voi candida şi la structura naţională – CMR”, a spus acesta.

Întrebat de alegerile care vor avea loc la filiala Iași, acesta a spus că acestea vor avea loc prin vot universal, alegerile fiind stabilite între 1 decembrie și 15 martie.  Astarăstoae nu are susținere politică, susținerea venind doar din partea colegilor.

Despre competitori, acesta a declarat că "nu a fost declanşată campania electorală şi nu ştiu încă dacă voi candida. În al doilea rând, nu-i ştiu nici pe cei care vor intra în această competiţie. Mesajul pe care-l am de transmis este că avem multe lucruri de făcut; o campanie electorală crează şi controverse, conflicte şi atunci este bine să nu începem campania electorală acum şi să o lăsăm pentru mai târziu, eventual cu o lună înainte de calendarul alegerilor pe care îl va semna Senatul în septembrie sau octombrie".

Întrebat despe măsurile care le-ar fi luat dacă era ministrul al Sănătății, acesta a afirmat că: În primul rând aş încerca să-i solidarizez pe cei care trebuie să meargă împreună în această perioadă de criză, să fie solidari. Acest lucru ţine de promovarea valorilor într-un sistem de sănătate: valori ale profesioniştilor şi ale pacienţilor, valori care se bazează pe sentimente pozitive şi nu negative. În locul fricii şi al dezbinării aş promova speranţa, solidaritatea, altruismul, devoţiunea reciprocă.

În al doilea rând o refinanţare corespunzătoare a sistemului de sănătate şi să începem să discutăm despre un management pentru a înlătura inechităţile existente în sistemul de sănătate. Avem inechităţi în alocarea de resurse materiale, umane, în utilizarea de stimulente pozitive şi nu a fricii şi a atitudinilor autoritare şi dictatoriale în sistem, cu alte cuvinte mobilizarea unor resurse interne.

Şi nu în ultimul rând ar trebui stabilită în cadrul acestui sistem, o strategie care să se refere la obiectivele reale ale sistemului. Programele de sănătate trebuie să fie eficiente. Degeaba am un program de screening de cancer la sân, când nu sunt cuprinse decât 15% din femeile care ar trebui să beneficieze de aceste programe. Nu fac un program de fertilizare in vitro la care bag 1000 de persoane, când nu este aceasta prioritatea absolută, ci morbiditatea.

Cum aţi reuşi să faceţi depolitizarea sistemului, la CAS sau în alte organe de conducere din sectorul medical?

Este foarte simplu. în primul rând, s-ar face o primă triere pe baza criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească o anumită persoană - condiţii de studii, de experienţă, de performanţă - şi prin concursuri autentice. Decredibilizarea concursurilor a dus la lipsa de încredere şi de performanţă în aceste instituţii. De fapt constatăm o dezintegrare a sistemului. Cel care a fost numit pe o funcţie de decizie prin sprijin politic la nivel local, nu depinde de cum se integrează, ci depinde de persoana politică de la nivel local care l-a numit şi-l poate destitui oricând. Astfel de presoane nu au autoritate profesională, au dependenţă de factorul politic local. Pur şi simplu este o dezintegrare a sistemului pentru că unii depind de primar şi de consiliul local care are o anumită natură politică. Alţii depind de minister...

De asemenea, abordând și situația învățământului medical Astărăstoae a spus că România are cel mai mic număr de medici din UE la mia de locuitori.  "Dar cel mai grav lucru este faptul că majoritatea absolvenţilor la medicină şi nu numai, nu au alt gând decât acela de a lucra pe alte meleaguri. Este o bucurie pentru noi, formatorii lor, că ei reuşesc să fie recunoscuţi peste graniţe, dar o tristeţe că nu îşi exercită competenţele şi performanţele în ţară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel