Vasile Astărăstoae: Salariul este numai unul din argumentele care determină migraţia medicilor

medicii-de-familie
medicii-de-familie

Salariul este numai unul din argumentele care determină ca migraţia medicilor să devină un exod, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

"Am ajuns în situaţia periculoasă ca, din 2007 şi până în prezent, să avem peste 9.000 de medici care au plecat, nu mă refer la cei care au solicitat adeverinţe pentru conformitate şi al cărui număr este mai mare. Iar din rezidenţiat pe piaţa muncii sunt aproximativ 7.000. Deja avem un deficit de medici. Pentru fiecare medic care a plecat statul român a cheltuit 80 de milioane lei vechi, pe an, pentru şase ani de zile, şi 210 milioane lei vechi pe an la rezidenţiat, iar rezidenţiatul este minim trei ani. Am produs pentru Europa şi nu am primit nimic în schimb", a explicat preşedintele CMR, citat de Agerpres.

Colegiul a semnalat acest pericol încă din 2007, dar din nefericire decidenţii nu au înţeles, a subliniat prof. dr. Astărăstoae.

În ceea ce priveşte cauzele, el a menţionat că sunt trei studii sociologice plătite de colegiu care au evidenţiat că pe primul loc nu este venitul obţinut, ci nerealizarea carierei profesionale, care ţine de faptul că o parte nu-şi poate planifica evoluţia.

Prin schimbările dese legislative nu se mai ştie cum se va da rezidenţiatul, care sunt posturile şi unde sunt concursuri, blocarea posturilor, politizarea sistemului şi nu în ultimul rând mijloacele tehnice de care dispune un medic, a detaliat preşedintele CMR.

"Noi am dovedit că alocarea de resurse guvernamentale nu se face pe criterii stabilite. Nu se explică, de exemplu, că în regiunea Bucureşti -Ilfov, ca număr de aparate radiologice la un milion de locuitori din fonduri bugetare nu private este de 17,2 şi în regiunea de dezvoltare sud, deci aproape de Bucureşti, este de 0,4 aparate radiologice la milionul de locuitori, de fapt este un singur aparat pentru o regiune care are două milioane şi ceva de locuitori. Un medic radiolog care nimereşte în acea zonă şi care nu are niciun aparat nu mai este competitiv", a arătat prof. Astărăstoae.

El spune că al doilea motiv pentru care medicii pleacă sunt veniturile. "Când tai 35% din veniturile medicilor care nu sunt bugetari a fost iarăşi un îndemn de a pleca. Este iraţională o astfel de politică", a afirmat preşedintele CMR.

Un al treilea motiv care îi determină pe medici să plece este, potrivit acestuia, poziţia socială în România. "Nicăieri nu sunt asemenea campanii de denigrare a medicilor. De altfel, Consiliul Europei are o rezoluţie cu privire la siguranţa pacientului în care se spune foarte clar să nu fie blamaţi medicii pentru că şi în medicină se poate greşi. Rezoluţia se încheie cu următorul îndemn "protejaţi pacientul şi asiguraţi siguranţa, despăgubiţi pacientul pentru prejudiciu şi nu blamaţi medicii"", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel