Vasile Bănescu, după atacul rusesc asupra Bisericii Ortodoxe din Odesa: Ortodoxia nucleară nu se-mpiedică de-un ciot al culturii

Vasile bANESCU. FOTO: Captura video Twitter @ Kira Rudik
Vasile bANESCU. FOTO: Captura video Twitter @ Kira Rudik

Vasile Bănescu și-a exprimat opinia în legătură cu atacul rusesc asupra Bisericii Ortodoxe din Odesa, biserică veche de peste două secole.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, și-a exprimat opinia cu privire la distrugerea catedralei ortodoxe din Odesa în urma unui atac rusesc, subliniind că acțiunea rușilor este mai mult decât un simplu gest de distrugere.

”Bombardarea recentă a Catedralei ortodoxe Schimbarea la Față din Odesa. Încă o probă că Ortodoxia nucleară nu se-mpiedică de-un ciot al culturii și civilizației creștine reale. Gnosticismul ei religios-politic disprețuiește agresiv lumea care nu-i aparține”, a scris Vasile Bănescu pe contul său de Facebook.

Arhidiaconul catedralei din centrul istoric al oraşului Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns distrugerea ”enormă” a bisericii - despre care a spus că a fost cauzată de o lovitură directă a unei rachete rusești.

Catedrala aparține Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a fost luată sub protecţia UNESCO la începutul acestui an, când centrul istoric al orașului Odesa a fost desemnat de agenţia culturală a Națiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariție.

Fondată în secolul al XVIII-lea, aceasta a fost distrusă în timpul regimului sovietic, dar a fost reconstruită după căderea URSS. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a sfințit-o personal, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Un mort și 18 răniți în timpul atacului de la Odesa

Duminică dimineață, Rusia a lansat un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra orașului-port Odesa, iar în urma bombardamentelor o persoană a fost ucisă și alte 18 rănite, între care și 4 copii.

Atacurile au afectat atât infrastructura rezidențială, cât și cea mai mare biserică ortodoxă din oraș, biserică veche de peste 200 de ani, relatează Reuters.

Agenția de știri RBC-Ucraina a informat că cea mai mare biserică ortodoxă din oraș, Catedrala Spaso-Preobrajenski, sfințită în 1809, a fost grav avariată în urma atacurilor.

Videoclipuri pe rețelele sociale arată dărâmături în interiorul unei biserici în care s-a declanșat și un incendiu, în timp ce un bărbat îndurerat merge și repetă: ”Biserica nu mai este”, arată News.ro.

Reamintim că în ultima săptămână, Rusia a bombardat Odesa aproape zilnic, dar și alte instalații ucrainiene folosite pentru exportul de produse alimentare, după ce Moscova s-a retras din acordul care asigura coridorul maritim securizat pentru transporturile maritime de cereale din Ucraina.

Citește și: Centrul orașului Odesa, bombardat de ruși. Atacuri nocturne și în Mikolaiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel