Consiliul Concurenței a sancționat luni 11 companii farmaceutice cu 12 milioane de euro pentru că s-ar fi înțeles între ele să nu mai exporte medicamente. Cu alte cuvinte, cele 11 companii, dintre care doi producători și 9 distribuitori au încercat să minimizeze exporturile paralele, care lasă pacienții din România fără medicamente.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacineților, a declarat pentru De Ce News că din cauza exporturilor paralele există probleme cu absența medicamentelor ieftine de pe piață, deciziia Consilului Concurenței fiind împotriva pacientului și așa afectat de lipsa medicamentelor.
”Deciziile pe care Casa Națională de Asigurări le-a luat privind prețul de referință, decontarea a doar o parte din sume și întârzierea extraordinară de acordare a plăților a favorizat exporturile paralele. Gândiți-vă că CAS-ul are întârzieri de până la 365 de zile privind plățile că către companiile farmaceutice. Și atunci ele preferă să vândă medicamentele afară mai scump și primesc banii imediat. Nu am văzut motivarea deciziei Consiluiului Concurenței, dar mă gândesc că acele firme s-au gândit să facă ceva și în privința pacientului român care nu are medicamente. Eventual, să discute producătorii cu distribuitorii să intrducă anumite clauze în contract, ca medicamentul să rămână în țară. Cum a vrut să facă cineva ceva, cum s-au luat măsuri. ”, a spus Barbu
Cezar Irimia a declarat că decizia Consiliului Concurenței nu a avut în vedere legea care spune că mai întâi trebuie asigurat necesarul inter de medicamente.
”Nu se poate așa ceva. Doar în România se poate întâmpla. Consiliul Concurenței nu a luat în calcul faptul că legea spune că mai întâi trebuie asigurat necesarul intern. Când cineva este de partea pacientului, se iau măsuri. Poate acele firme au vrut să facă ceva în ceea ce privește lipsa medicamentelor de pe piața din România.”, a spus el.
Citește și: Amendă de 12 milioane de euro pe piața farmaceutică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News