Ciurchea (CNAS): Medicamentul generic, același efect ca brandul

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat marți că este necesară o "educație" a tuturor celor din sistemul sanitar în ceea ce privește folosirea medicamentelor generice. Pacienții trebuie convinși să le folosească întrucât acestea au același efect terapeutic ca și medicamentele mai scumpe.

Publicitate

"Este necesară educația tuturor celor din sistem. Până nu vom fi convinși că genericele au același efect ca și originalul, lucrurile nu se vor schimba. Substanța activă este aceeași. Pacienții trebuie convinși că un generic nu este un medicament prost. Sunt foarte mulți, și pacienți și prescriptori, care spun că doar originalul este cel care vindecă. (...) Am făcut totuși progrese dacă ne uităm de unde am plecat", a declarat Ciurchea, la International Health Forum.

La rândul său, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a declarat că este nevoie ca medicul să fie "corect" și să nu mai insiste pe un brand de medicament atunci când există alternativă terapeutică acoperită de generice.

Spitalele, rapoarte mai puțin exacte ca farmaciile

Referindu-se la taxa clawback, el a spus că, în timp ce producătorii de medicamente doresc un profit cât mai mare, și CNAS vrea să trateze cât mai mulți pacienți cu aceeași bani.

"Clawback-ul diferențiat nu va duce la reducerea banilor care vin la CNAS. În clawback este o formulă matematică foarte clară. Fiecare companie vrea să facă un profit cât mai mare. Eu vreau să tratez cât mai mulți pacienți cu banii pe care îi am", a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, menționând că instituția pe care o conduce a câștigat 18 din cele 19 litigii privind taxa clawback.

Citește și: CNAS. Cine va beneficia de tratament fără interferon în cazul pacienților cu hepatita C

În ceea ce privește aplicarea taxei clawback în spital, Ciurchea a spus că nu are nimic împotrivă ca acolo această taxă să nu mai fie percepută. El a atenționat însă că raportările farmaciilor privind consumul de medicamente sunt exacte în proporție de 98%, doar nu se poate spune același lucru despre raportările din spitale, unde procentul de exactitate este mai mic. "Vizavi de clawback-ul pe medicamentele din spital, nu am nimic împotrivă să nu fie clawback. Raportările din farmacii sunt în proporție de 98% exacte, la raportările din spital procentul este mai mic", a afirmat reprezentantul CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel