Ministrul Apărării Naţionale a fost întrebat, vineri seara, dacă Rusia este o ameninţare pentru România
Rusia nu este o amenințare directă pentru România, spune, vineri, ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Acesta a spus că Rusia este, însă, o amenințare pentru securitatea din zonă. Vasile Dîncu a fost întrebat, vineri, dacă Rusia o amenințare pentru România.
„Rusia, în momentul acesta, nu este o amenințare directă pentru România, dar este o amenințare pentru securitatea din zonă. Ori noi facem parte dintr-un sistem de apărare, sistemul NATO, deci noi reacționăm armonic cu toate celelalte țări. Am avut un B9, un summit la București, cu țările de pe flancul estic, cu reprezentanții B9, s-a întâlnit și președintele Statelor Unite, președintele Iohannis este foarte activ în străinătate, în discuții și promovarea intereselor țărilor de pe flancul estic.
Evident că atunci când este nominalizată România în discursurile lui Putin, toată lumea mă întreabă dacă România este în pericol. Este vorba de una din revendicările propagandistice ale Rusiei, în care îi spun că bazele din România și Polonia pot fi folosite de o factură ofensivă, deși NATO a demonstrat că sunt doar de natură defensivă, deci nu pot fi folosite în acest moment pentru asta, dar evident că sunt declarații în care Rusia face presiune în negocierile mai mari cu NATO privind crearea unei centuri de securitate, care este greu de acceptat, pentru că este de fapt o centură de securitate care ar porni de la zidul Berlinului încoace și care cuprinde toate țările care au intrat în NATO după 1997 și care ar trebui să nu existe nici o prezență a NATO aici. Ori noi, ca membri NATO, nu putem să spunem că se poate elimina prezența aici, dar este vorba de o situație de negociere, mai degrabă și evident că NATO se uită cu îngrijorare după Crimeea la ceea ce se întâmplă în acest moment Ucrainei și la ceea ce se întâmplă la granițele Poloniei, cu mișcările din Belarus, folosirea unei migrații de o manieră oarecum strategică care forțează țările, granițele unei țări europene importante”, spune Vasile Dîncu, la Digi 24.
Dăncu a mai spus că este evident că dialogul rămâne, iar populația nu trebuie să se alarmeze, „pentru că dialogul este în acest moment foarte important”.
„Ați văzut că fiind vorba de un sistem centralizat, cu decizie centralizată, cum este Rusia, Statele Unite și țările NATO au accelerat foarte mult dialogul între Statele Unite, NATO și Rusia, deci, mai ales Statele Unite în acest moment au dus trena, au fost două discuții telefonice într-o lună, mai puțin de o lună între președintele Biden și președintele Putin. Diplomația lucrează și sperăm că se va ajunge și în urma negocierilor interne pe care le avem noi și negocierile cu Rusia, se va ajunge la o situație normală de echilibru în care să se respecte independența”, a mai spus ministrul Apărării, citează Mediafax.
„În această perioadă a mărit foarte mult și tonul, agresivitatea discursului și a avut niște cereri ultimative, însă părerea mea este că sunt mai degrabă forme de negociere. Nu cred că este foarte simplu pentru Rusia să declanșeze procese care ar fi urmate de blocadă economică, pentru că o blocadă economică pentru Rusia nu ar fi un lucru pe care să-l poată gestiona. Sperăm însă în rațiune pentru că asta este... există acum atâtea mecanisme și am văzut partea americană - să spunem - a făcut în ultima vreme concesii privind operativitatea comunicării, deci s-au mărit numărul de formate, de contracte, de teme care se pun pe agendă.
Evident că nu se pot lua pe agenda discuțiilor toate temele Rusiei, pentru că asta ține de interesul Rusiei, dar această încercare oarecum a Rusiei de a proiecta și un fel de expansionism de pe vremea nu numai a țarului Petru, a ortodoxiei, dar și de pe vremea comunismului, a surprins oarecum scena internațională, pentru că nu se poate reveni la tratatele de după Al Doilea Război Mondial, deja toate mecanismele și tratatele din ultima vreme s-au rafinat mult și s-a trecut la o altă etapă în istoria negocierilor politice”, a mai spus Vasile Dîncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu