Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că băncile din România au acordat persoanelor fizice, în primele nouă luni ale acestui an, 323 de credite de peste un milion de euro, precum cel obținut de Ioana Băsescu. Economistul a explicat că CEC poate acorda împrumuturi care să depășească plafonul de 700.000 de euro, dar acestea trebuie în prealabil aprobate de Consiliul Director al băncii de stat, condus de Radu Ghețea, președintele băncii.
Adrian Vasilescu a declarat, luni, pentru Adevărul, că băncile comerciale din România, de stat sau private, au acordat în primele nouă luni ale acestui an către persoane fizice 323 de credite cu o valoare de peste un milion de euro, iar cazul împrumutului accesat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, nu este unul singular.
Consilierul guvernatorului BNR a spus că împrumuturile de peste 700.000 de euro, dar până în 2,5 milioane de euro, acordate de CEC trebuie aprobate din punct de vedere tehnic în Consiliul Director, condus de Radu Ghețea. Creditele mai mari de 2,5 milioane de euro trebuie să treacă prin filtrul Consiliului de Administrație, în fruntea căruia se află, de asemenea, Radu Ghețea.
Dosarul împrumutului luat de Ioana Băsescu nu a ajuns pe masa BNR, a precizat Vasilescu. El a adăugat că singura măsură pe care o poate lua BNR, dacă va constata că acest credit nu este bine garantat, este să oblige banca să-l provizioneze.
Vasilescu explica mecanismul de acordare a creditelor mari și pe 14 noiembrie, la Digi24: "Pot să vă spun care este principiul. Există o limită până la care se poate se da un credit. În aceste condiții, se poate da un credit până la 700.000 de euro la CEC. Mai departe, dacă sunt situații speciale, dacă există garanții, dacă există condiții de venit, creditul se poate da cam până la două milioane de euro, cu aprobarea Comitetului Director al băncii", spunea Adrian Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News