Vass: Guvernul lucrează la diminuarea perioadei de înfiinţare a unei firme la trei zile

Andreea-Paul-Vass
Andreea-Paul-Vass

Consilierul de stat al premierului, Andreea Paul Vass, a declarat că Guvernul lucrează la diminuarea perioadei de înfiinţare a unei firme, de la 10 zile în prezent, la maximum trei zile, prin digitalizarea completă a procesului.

"În anul 2008, în România, un antreprenor avea nevoie de 14 zile pentru a deschide o afacere. În momentul de faţă, un antreprenor îşi poate deschide o afacere în 10 zile, în condiţiile în care la nivel european media este de aproximativ 15 zile", susţine Vass, informează Realitatea.

Consilierul prim-ministrului a adăugat că depunerea şi validarea documentelor sunt strâns legate de implementarea semnăturii electronice şi crearea unei baze de date comune ONRC şi ANAF.

"Pe site-ul ONRC există deja formulare tipizate pentru toate documentele necesare înfiinţării unei firme. Aceste documente pot fi completate online de către antreprenori, fără costuri financiare şi cu minimale costuri de timp", a precizat Andreea Paul Vass.

Potrivit acesteia, antreprenorii au posibilitatea de a calcula în prealabil suma totală pe care trebuie să o achite pentru înregistrarea firmei. Plata online a sumei va fi posibilă începând cu anul 2012 prin "Sistemul electronic de procesare a plăţilor online la ONRC", a menţionat Vass.

"Prin implementarea acestei măsuri, România intră în categoria bunelor practici europene: în Belgia şi Ungaria, înfiinţarea unei firme se realizează în patru zile, iar în Danemarca, Italia, Portugalia şi Slovenia în şase zile. În plus, se economiseşte astfel o uriaşă cantitate de energie şi de bani. Mai exact, este vorba despre o săptămână din viaţa unui antreprenor", a declarat consilierul premierului Emil Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel