Vatican. Şapte noi sfinţi au fost canonizaţi

Papa Francisc
Papa Francisc

Două personalităţi contestate în epocă, arhiepiscopul salvadorian Oscar Romero, asasinat în 1980, şi bunul lui prieten şi mentor de la Vatican, papa Paul al VI-lea, au fost sanctificaţi, duminică, în cadrul unei ceremonii ample, ce a avut loc în Piaţa Sfântul Petru, informează AFP.

Papa Francisc a pronunţat formula tradiţională de canonizare în faţa zecilor de mii de credincioşi - inclusiv numeroşi salvadorieni - prezenţi în centrul Vaticanului. "Îi declarăm şi îi definim ca sfinţi pe preafericitul Paolo al VI-lea şi Oscar Arnulfo Romero Galdamez", a declarat actualul suveran pontif. Alte cinci persoane, beatificate în prealabil, au fost proclamate în rândul sfinţilor.

Număr impresionant de credincioși

Peste 60.000 de persoane, potrivit Vaticanului, s-au reunit în faţa bazilicii Sfântul Petru, a cărei faţadă a fost decorată cu portrete uriaşe ale celor şapte noi sfinţi.

Arhiepiscopul Oscar Romero a găsit un mentor în persoana papei Paul al VI-lea, fostul lui profesor din Roma cu care întreţinea o corespondenţă asiduă, susţinând proiectul de modernizare a Bisericii Catolice, înscris în Conciliul Vatican II.

Papa Francisc, care a purtat un cordon alb pătat cu sângele lui Oscar Romero şi un şorţ al papei Paul al VI-lea în timpul acestei ceremonii de canonizare, a trecut în rândul sfinţilor şi doi preoţi italieni şi două fondatoare ale unor ordine religioase - o germancă şi o spaniolă -, care i-au ajutat pe săraci.

A fost canonizat şi Nunzio Sulprizio, decedat la vârsta de 19 ani în debutul secolului al XIX-lea. Acel tânăr orfan italian, care a acceptat o viaţă de suferinţă, a fost beatificat de papa Paul al VI-lea, care considera că "tinereţea nu trebuie să fie considerată o vârstă a pasiunilor dezordonate".

Cine au fost Oscar Romero și papa Paul al VI-lea

Descris ca un om simplu şi apropiat de popor, Oscar Romero, născut în 1917, a luat apărarea ţăranilor fără pământ din Salvador, spre nemulţumirea mediilor conservatoare din această ţară.

Supranumit "vocea celor fără voce", acest adept al teologiei eliberării, fără să fie teolog, a fost asasinat în timpul unei slujbe de un comando al extremei drepte, pe 24 martie 1980, la începutul unui război civil (1980-1992) care a făcut aproximativ 75.000 de morţi şi 7.000 de dispăruţi în Salvador.

Iubirea faţă de săraci

Oscar Romero şi papa Francisc au în comun iubirea faţă de săraci. La fel ca papa argentinian, arhiepiscopul Romero critica liberalismul economic care îi oprima pe oamenii săraci din ţara lui.

Biserica Catolică a blocat mult timp recunoaşterea sa oficială, demarată abia în mandatul papei Benedict al XVI-lea, care nu a asistat însă la canonizarea de duminică. Papa Francisc i-a făcut însă o vizită predecesorului său în locuinţa acestuia din Vatican, înainte de slujba de duminică.

La doi ani după alegerea papei Francisc, Vaticanul a recunoscut "martiriul" lui Oscar Romero, deschizând astfel calea spre beatificarea lui, ce a fost proclamată în mai 2015, în San Salvador.

Oscar Romero a fost "defăimat", "tras în noroi"

Papa Francisc şi-a exprimat de mai multe ori apropierea de acel prelat conservator din punct de vedere doctrinar, precizând că Oscar Romero a fost "defăimat", "tras în noroi", "lapidat" de anumiţi episcopi şi preoţi latino-americani, înainte şi după moartea sa. Arhiepiscopul a fost acuzat că era "un dezechilibrat" şi "un marxist".

Paul al VI-lea, al cărui nume a fost Giovanni Battista Montini, s-a născut în 1897 şi a fost papă din 1963 până în 1978. A finalizat Conciliul Vatican II, lansat de predecesorul lui, Ioan al XXIII-lea, considerat o adaptare majoră a Bisericii la lumea modernă. Papa Paul al VI-lea, beatificat în octombrie 2014, este, de asemenea, suveranul pontif care a spus "nu" pilulei contraceptive în 1968, generând reacţii negative în societate, dar şi în cadrul Bisericii Catolice.

Papa Francisc a făcut să coincidă canonizarea lui cu sinodul consacrat tinerilor, în desfăşurare la Vatican, onorându-l astfel pe acela care a înfiinţat această reuniune consultativă a episcopilor. Papa Francisc citează adeseori texte scrise de Paul al VI-lea, iar cei doi papi au în comun dorinţa de a reforma Curia romană.

Minunea care a dus la canonizarea lui Paul al VI-lea

Paul al VI-lea îşi datorează canonizarea miracolului prezumat al unei fetiţe italiene, născută prematur în 2014 în pofida străpungerii sacului amniotic şi a sfaturilor medicilor, care i-au recomandat mamei sale să facă avort. Mama fetiţei s-a rugat în faţa unei relicve a papei Paul VI-lea.

Enciclica "Humanae Vitae", emisă de papa Paul al VI-lea în 1968, se pronunţa împotriva contracepţiei şi a avortului din motive terapeutice.

În numele aceluiaşi respect faţă de embrionul uman, papa Francisc a comparat miercuri avortul cu "recurgerea la un asasin plătit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel