Vaticanul autorizează binecuvântările pentru cuplurile de acelaşi gen - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vaticanul a anunţat luni, într-o hotărâre istorică aprobată de Papa Francisc, că preoţii romano-catolici pot oficia binecuvântări ale cuplurilor de acelaşi sex, atât timp cât aceste binecuvântări nu fac parte dintre ritualurile sau liturghiile obişnuite ale Bisericii, transmite Reuters. 

Un document publicat de Biroul doctrinal de la Vatican precizează că astfel de binecuvântări nu ar legitima situaţiile neregulate, ci ar fi un semn că Dumnezeu îi iubeşte pe toţi.

Conform noului document, preoţii catolici ar trebui să decidă de la caz la caz şi 'nu ar trebui să împiedice sau să interzică apropierea Bisericii de oameni în orice situaţie în care aceştia ar putea căuta ajutorul lui Dumnezeu printr-o simplă binecuvântare'.

Papa Francisc a dat de înţeles în luna octombrie că se pregătea o schimbare oficială, ca răspuns la întrebările adresate de cinci cardinali conservatori la începutul unui sinod al episcopilor de la Vatican. În timp ce răspunsul din octombrie a fost mai nuanţat, documentul de luni, redactat pe opt pagini şi intitulat 'Despre semnificaţia pastorală a binecuvântării', a explicat situaţii specifice. O secţiune de 11 pagini a fost numită 'Binecuvântarea cuplurilor aflate în situaţii neregulate şi a cuplurilor de acelaşi sex'.

Biserica Catolică consideră că atracţia faţă de persoanele de acelaşi sex nu reprezintă un păcat, dar actele homosexuale sunt un păcat. De la alegerea sa, în 2013, papa Francisc a încercat să facă Biserica Catolică, ce are 1,3 miliarde de credincioşi, să devină mai primitoare faţă de persoanele LGBT, dar fără a schimba doctrina morală privind activităţile homosexuale, notează sursa citată.

Citește și - Papa Francisc l-a demis pe episcopul conservator Joseph E. Strickland, într-un gest foarte rar

Papa Francisc l-a demis pe episcopul Joseph E. Strickland din Tyler, Texas, conform unui comunicat al Vaticanului emis sâmbătă, transmite Reuters. Strickland este unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai săi din rândul conservatorilor catolici din Statele Unite.

Gestul Papei Francisc se întâmplă în contextul în care este foarte rar ca un episcop romano-catolic să fie eliberat din funcţie în mod direct. De obicei, episcopilor care intră în conflict cu Vaticanul li se cere să îşi prezinte demisia, pe care papa o acceptă. Papii iau asemenea măsuri, considerate drastice, atunci când un episcop refuză să îşi dea demisia.

Joseph E. Strickland are 65 de ani, cu 10 ani mai puţin decât vârsta obişnuită de pensionare pentru episcopi. Joseph E. Strickland, un utilizator obişnuit al reţelelor sociale, care a fost episcop al diecezei din 2012, a scris pe Twitter (actuala X), la începutul acestui an, că respinge "programul papei care subminează depozitul credinţei".

Acţiunea de demitere a urmat unei investigaţii a Vaticanului, la începutul acestui an, privind administraţia diecezei Tyler, despre care presa catolică a relatat că a inclus o analiză a modului în care el a gestionat finanţele.

Demiterea a fost anunţată simultan de Vatican şi de Conferinţa Episcopală din Statele Unite. Niciunul dintre comunicate nu a oferit un motiv pentru aceasta. Nu a existat un răspuns imediat din partea lui Strickland.

Papa Francisc l-a numit pe episcopul de Austin, Texas, Joe Vasquez, drept administrator interimar al diecezei. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel