Vaticanul, mai deschis în privinţa plantelor modificate genetic decât Uniunea Europeană. Un grup de experţi recunoscuţi la nivel mondial, reuniţi la Academia Pontificală a Vaticanului, a analizat studiile ştiinţifice referitoare la plantele modificate genetic şi a conchis că aceste produse sunt sigure pentru om şi pentru mediu.
Experţii au stabilit că biotehnologia este cea mai sigură metodă de îmbunătăţire a producţiilor agricole, iar guvernele au obligaţia morală să asigure fermierilor accesul la plantele de cultură modificate genetic. Oamenii de ştiinţă reuniţi la Vatcan au avertizat că Europa foloseşte în exces insecticide scumpe, care afectează mediul şi sănătatea locuitorilor, deşi pentru protecţia culturilor ar putea aplica soluţiile ieftine şi ecologice oferite de ingineria genetică. Experienţa dobândită în SUA, Argentina, Brazilia sau China conduce la concluzia că utilizarea plantelor modificate genetic reduce preţul alimentelor şi contribuie la creşterea veniturilor fermierilor. Aceasta este și diferența între cele două sisteme: în timp ce europenii se bazează pe insecticide, americanii practică o agricultură bazată pe plantele modificate genetic. Pe lângă faptul că americanii ies în avantaj, în cadrul UE se înregistrează un alt paradox: este interzisă cultivarea plantelor modificate genetic, dar se importă aceste produse din exterior.
Agricultura tradiţională este nesustenabilă
În decursul unei săptămâni, membrii grupului de experţi au analizat potenţialul plantelor transgenice de a asigura securitatea alimentară a populaţiei şi posibilităţile de îmbunătăţire a situaţiei categoriilor defavorizate, la nivel global. Toţi au susţinut concluziile studiului privind utilizarea organismelor modificate genetic în combaterea foametei. Concluzii conform cărora este necesară dezvoltarea de noi tehnologii agricole, în condiţiile în care peste 1 miliard de persoane suferă de malnutriţie, iar populaţia planetei va depăşi 9 miliarde în 2050. Cu atât mai mult cu cât prognozele referitoare la evoluţia climei sunt tot mai îngrijorătoare, anunţând, printre altele, reducerea cantităţii de apă disponibilă pentru agricultură şi, implicit, capacităţii acesteia de a hrăni omenirea. Savanţii reuniţi la Vatican consideră că agricultura care se practică în prezent este nesustenabilă, fapt demonstrat de degradarea accentuată a terenurilor agricole şi de utilizarea la cote inacceptabile a pesticidelor. Corecta utilizare a aplicaţiilor ingineriei genetice şi a altor biotehnologii ar contribui la rezolvarea acestor probleme. Nu există nimic structural în aplicarea ingineriei genetice care să ducă la obţinerea de plante sau produse din plante nesigure pentru alimentaţie.
Specialiştii reuniţi la Vatican au solicitat instituţiilor internaţionale încurajarea adoptării pe scară largă a unor practici agricole sustenabile, în vederea îmbunătăţirii vieţii populaţiilor sărace, la nivel global, sprijinirea accesului fermierilor din ţările sărace la tehnologiile moderne aplicabile în agricultură. Concluziile specialiștilor au fost reunite într-un comunicat citat de Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News