Oxford English Dictionary (OED) a desemnat "vax" cuvântul anului 2021.
"Vax", termenul informal pentru vaccin sau vaccinare, a fost declarat cuvântului anului 2021 de către Oxford English Dictionary. Potrivit BBC, pe fondul pandemiei de Covid-19, utilizarea cuvintelor legate de vaccinare a crescut anul acesta.
Termenul "vax" a avut un "impact izbitor", a spus Fiona McPherson, editor la OED. Deși a apărut cel puțin din anii '80, până în 2021 a fost folosit destul de rar. "Datează cel puţin din anii 1980, dar potrivit datelor noastre a fost rareori folosit până anul acesta", a spus Fiona McPherson.
De asemenea, utilizarea cuvântului "pandemie" a crescut cu peste 57.000% în 2021.
"Vax" și "vaxx" sunt acceptate ca ortografie în ambele forme, dar prima este mai folosită. "Vax" a fost înregistrat pentru prima dată în engleză în 1799, dar derivatele sale au apărut în 1800.
- un vaccin sau vaccinare;
- tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina;
- vaxxie, o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva Covid-19, şi distribuită online, un selfie de vaccinare;
- anti-vax, opus vaccinării;
- anti-vaxxer, o persoană care se opune vaccinării;
- double-vaxxed, cel care a fost vaccinat cu două doze de vaccin.
Oxford Languages și Collins își decid fiecare cuvântul anului.
Baza vaccinurilor anti-COVID este rezultatul a zeci de ani de cercetare, spune dr. Anthony Fauci. Imunologul adaugă că „baza metodologică a vaccinurilor anti-COVID este rezultatul progreselor enorme făcute de medicină în ultimele decenii", scrie La Stampa.
Există sute de studii științifice la nivel internațional care demontează campania „no-vax” privind tempistica „suspectă” în care au fost dezvoltate vaccinurile. Una dintre cele mai recurente „știri false” se referă la „timpul excesiv de scurt" necesar pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID.
Infirmarea științifică vine și de la Universitatea Catolică „Sacro Cuore”, aflată în prima linie în lupta împotriva COVID.
„Trebuie în primul rând să ținem cont de angajamentul colosal și contemporan al întregii comunități științifice mondiale", a declarat pentru La Stampa Roberto Cauda, profesor de boli infecțioase la Universitatea Catolică, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News