Vaza grecească Meidias Hydria părăsește Londra după 250 de ani, cu destinația Atena. Are o importantă semnificație istorică

Decizia vine după ce președintele instituției din Marea Britanie și-a reiterat dorința de a ajunge la un acord cu Grecia cu privire la Revenirea sculpturilor din Partenon.

Muzeul Britanic a fost de acord să împrumute Muzeului Acropolei din Atena o vază grecească semnificativă, Meidias Hydria. Această decizie coincide cu eforturile lui George Osborne, președintele Muzeului Britanic, de a negocia un acord de cooperare cu Grecia în ceea ce privește potențiala returnare a anumitor marmure din Parthenon.

Datând din anul 420 î.Hr., Meidias Hydria este o vază cu apă pictată care are puțin peste 50 cm înălțime. Este capodopera artistului Meidias, numită după semnătura sa de pe oala Muzeului Britanic. Împodobită cu scene mitologice, inclusiv reprezentări ale lui Heracles, zeul forței, această vază are o semnificație istorică.

Achiziționată inițial în anii 1760 de William Hamilton, trimisul britanic la Napoli și un anticar, vaza este prezentată în mod proeminent într-un portret Reynolds al lui Hamilton, găzduit acum la Galeria Națională de Portret din Londra. Achiziționat de British Museum în 1772, Meidias Hydria a fost un obiect de expoziție constant, marcând primul său împrumut în 250 de ani.

Vaza va fi prezentată în expoziția Muzeului Acropolei intitulată „Semnificații: Personificări și alegorii din Antichitate până în prezent”, programată în perioada 4 decembrie - 14 aprilie 2024. În special, Muzeul Acropolei găzduiește Marmura Partenonului și orice posibilă revenire a marmurelor Muzeului Britanic ar fi prezentate acolo.

După prezentarea sa la Atena, Meidias Hydria va fi expusă la Paris la Muzeul Louvre în cadrul expoziției „Olimpismul: o invenție modernă, o moștenire antică”, în perioada 24 aprilie - 16 septembrie 2024.

Un purtător de cuvânt al Muzeului Britanic subliniază că împrumutul Meidias Hydria face parte dintr-un parteneriat în curs de desfășurare cu muzeele grecești, conform Greek City Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel