Oamenii de ştiinţă au demonstrat că cei care stau departe de produsele de origine animală sunt mai predispuşi la depresie decât persoanele care au un meniu diversificat.
Știința a arătat deja că vegetarienii sunt mai predispuși la depresii față de restul populației, având de aproximativ două ori mai multe episoade depresive. Dar de ce stau lucrurile așa? Oamenii de știință cred că au găsit răspunsul la această întrebare și de vină nu e vreo carență, așa cum am fi tentați să credem. Conform unui studiu publicat în Journal of Affective Disorders, această legătură există independent de aportul nutrițional.
Studiul, bazat pe mai multe sondaje derulate în Brazilia, a ajuns la concluzia că încă de la început depresia pare să îi determine pe oameni să devină vegetarieni. Simptomele depresiei pot include ruminarea asupra gândurilor negative, precum și sentimente de vinovăție, notează IFL Science. Presupunând că persoanele deprimate și cele fără această problemă au șanse egale de a conștientiza adevărul din spatele abatoarelor și al agriculturii industriale, este mai probabil ca persoanele deprimate să se gândească obsesiv la asta și să se simtă vinovate pentru rolul lor în crearea cererii.
O astfel de persoană nu greșește neapărat gândind astfel. În timp ce depresia vine la pachet cu percepții negative nerealiste, există dovezi care sugerează că persoanele cu depresie ușoară până la moderată au judecăți mai realiste cu privire la rezultatul evenimentelor incerte și percepții mai realiste despre propriul rol și abilități. Apoi, e la fel de posibil ca o dietă vegetariană să provoace depresie din alte motive decât nutriția. Chiar dacă nu apar carențe în urma unei astfel de alimentații, probabil că vegetarienii sunt mai predispuși la depresii din alte cauze. De exemplu, adoptarea unei diete vegetariene poate afecta relația cu ceilalți și implicarea în activități sociale și, uneori, poate fi asociată cu tachinare sau alte forme de ostracizare socială.
Să fii vegetarian nu este, neapărat, cea mai bună alegere, cu excepția situației în care acest lucru este decis de medic, după o serie de analize și investigații care, împreună, au dus la această concluzie. Aceasta este părerea, la unison, a mai multor specialiști nutriționiști care au explicat și de ce. Dietele vegetariene implică mai multe sectoare de excludere a cărnii din dietă: de la vegan (un stil de viață ce exclude orice fel de produse de origine animală), vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian (nu consumă carne sau pește, dar poate consuma produse de origine animală precum ouăle și lactatele), pescatarian (consumă în plus și pește) până la ”flexiterian” (persoane care includ în mod ocazional produsele animale într-o dietă majoritar vegană).
„Consumul vegetarian poate fi indicat pentru o perioadă scurtă de timp însă, în niciun caz, nu poate fi transformat într-un stil de viață. Explicațiile sunt simple și despre ele vom discuta în continuare. În primul rând, știm foarte clar că celulele umane sunt învelite cu un strat de grăsime, un strat protector care nu poate fi „câștigat” decât atunci când consumăm produse de origine animală. În plus, dacă la început lucrurile par mai mult decât în regulă, ușor, ușor, după o perioadă mai lungă în care corpul a primit doar produse de origine vegetală o să înceapă să cedeze. Din punct de vedere hormonal, de exemplu, bărbații sunt cei mai afectați, dar nici femeile nu sunt scutite. De exemplu, însă, în cazul domnilor va scădea extrem de mult nivelul de progesteron și pot ajunge, chiar, să experimenteze infertilitatea.”, explică specialistul nutriționist Wasim Nazer. În plus, tot specialiștii nutriționiști explică faptul că, din cauza consumului inexistent de proteină animală, pielea și părul își vor pierde din elasticitate din cauza faptului că va scădea secreția naturală de colagen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu