Vela Spațială, instrumentul folosit de China pentru a curăța cu succes deșeurile spațiale

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Oamenii de știință spațiali chinezi au spus că au folosit cu succes o vela spațială uriașă pentru a îndepărta resturile de pe orbita Pământului.

Anunțată de Academia de Tehnologie a Zborurilor Spațiale din Shanghai pe 6 iulie, uriașa velă a fost lansată și a fost folosită cu succes pentru a deorbita racheta Long March 2.

Vela este făcută dintr-o membrană incredibil de subțire, cu o zecime din diametrul unui păr uman și măsoară aproximativ 270 de metri pătrați. Când a fost atașată la racheta Long March 2, a servit la creșterea rezistenței atmosferice care acționează asupra rachetei, accelerând procesul de dezintegrare orbitală și scoțându-o de pe orbită mai rapid, potrivit Newsweek.

Potrivit Interesting Engineering, materialul pânzei este ieftin, flexibil și ușor, ceea ce înseamnă că poate fi produs și lansat cu ușurință pentru a îndepărta orice formă de resturi spațiale de pe orbită.

Din cei aproape 5.000 de sateliți care încă orbitează în jurul Pământului, aproximativ 2.000 rămân operaționali, ceea ce înseamnă că restul sunt  clasificați drept deșeuri spațiale.

Există, de asemenea, până la 27.000 de bucăți mai mici de resturi care sunt, de asemenea, urmărite de NASA, blocând zona de orbită și călătorind extrem de rapid, cu aproximativ 15.700 mph (25.266 km/h), pe orbita joasă a Pământului.

Cu cât trimitem mai multe lucruri pe orbită, cu atât este mai probabil ca acestea să se ciocnească, ceea ce, la rândul său, creează un număr mare de bucăți suplimentare de resturi spațiale.

În 2009, o navă rusă dezafectată s-a ciocnit cu o navă spațială comercială Iridium din SUA, adăugând 2.300 de bucăți de resturi mari, urmăribile și nenumărate alte resturi mai mici pe orbita deja ocupată.

Deșeurile spațiale, un adevărat pericol

În timp ce micile bucăți de resturi care plutesc în jur de departe pot să nu pară o mare problemă, în martie 2022, o bucată rapidă dintr-o rachetă chineză s-a izbit de suprafața Lunii.

Dacă ar fi lovit Stația Spațială Internațională (ISS), ar fi putut fi catastrofal. ISS a trebuit să efectueze 25 de manevre din 1999 pentru a evita să fie lovită de resturile care se apropie.

Deșeurile spațiale aflate pe orbita înaltă a Pământului, la aproximativ 22.000 de mile, pot dura sute sau chiar mii de ani pentru a cădea înapoi pe Pământ. Această tehnologie vele își propune să permită accelerarea procesului de dezintegrare orbitală, ceea ce înseamnă că putem scăpa mai repede de resturile de pe orbită.

Vezi și: 

România, prima care a observat deșeurile spațiale după ce Rusia a spulberat un satelit pe orbită. Chirieac: Nu rezistă nimic, dărâmă jumătate din Casa Scânteii/ Preda, Radiocom: Pagube majore

Radiocom desfăşoară la nivel internaţional o colaborare cu Telespazio, iar proiectul are menirea de a depista deşeuri spaţiale înainte ca acestea să producă pagube pe orbită. 

"Avem un joint venture cu Telespazio, Rartel se numeşte. Telespatio sunt cei mai mari pe zona satelitară la nivel european, e un joint venture între Thales şi Leonardo", a precizat Dragoş Preda, directorul general al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A. (RADIOCOM). 

"Deci doi giganţi. Să precizăm publicului. Thales e francez, Leonardo e italian", a replicat Bogdan Chirieac. 

Iată mai jos dialogul dintre cei doi: 

Dragoş Preda: Două companii extrem de importante şi în arhitectura NATO. Avem un joint venture cu ele care dezvoltă proiecte la nivel european şi internaţional pe zona satelitară. Propriu zis, utilizează infrastructura pe care o avem la teleportul de la Cheia, pe diferite proiecte. Spre exemplu, proiectul Retrofit, care urmăreşte toate aceste deşeuri spaţiale. La începutul anului a fost o testare a unei rachete intercontinentale într-un vechi satelit din 1982. A fost o atenţionare. 

Bogdan Chirieac: Ruşii au distrus un satelit de-al lor cu o rachetă trimisă de la sol. Problema este că au umplut spaţiul de deşeuri. Şi ăsta e un pericol pentru Staţia Spaţială internaţională şi alţi sateliţi.

Dragoş Preda. Exact, această miriadă care a apărut în orbita joasă poate duce la un carambol şi poate provoca pagube majore.

Bogdan Chirieac: Pentru telespectatorii noştri, vă imaginaţi cum un obiect de mărimea acestui telefon te izbeşte cu 30.000 km/h. Nu rezistă nimic. Un astfel de obiect, dacă loveşte Casa Scânteii, dărâmă jumătate din ea. Atât de mare e impactul...Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel