Creşterea nivelului mării şi furtunile tot mai frecvente se aşteaptă să crească nivelul lagunei din Veneţia cu peste cinzeci de centimetri până la sfârşitul secolului. Autor: Iulia MarinMareele înalte, cu precădere în timpul iernii, deja au inundat destul de mult oraşul, inclusiv Piaţa San Marco, locul preferat a milioane de turişti.
Dragarea, depozitele de deşeuri, precum şi construcţia unui nou oraş “satelit” în Italia continentală, la câţiva kilometri de Veneţia, schimbă radical ecosistemul lagunei şi prezintă un risc enorm în ceea ce priveşte supravieţuirea acestui mediu urban aparte, susţin cercetătorii, citaţi de
www.telegraph.co.uk.
Comisia de Protecţie a oraşului susţine că o eventuală propunere de construire a unei reţele subterane de metrou care să lege Veneţia de partea continentală ar fi un adevărat "dezastru ecologic".
În încercarea de a salva oraşul, italienii construiesc un baraj de trei milioane de euro, numit sugestiv “Moise”, alcătuit din 78 de porţi gigantice de fier de-a lungul a trei căi de acces prin care apa din Marea Adriatică se scurge în lagună. Proiectul, considerat a fi operaţional în 2014, va regla nivelul apei provenite din mare.
Un grup numit “Italia Nostra” a început chiar să încerce să descurajeze turismul şi susţine că un număr de 60.000 de turişti pe zi este mai mult decât dublu faţă de cât ar trebui. Grupul consideră că numărul în creştere al vaselor de croazieră sporeşte problemele.
În luna noiembrie a anului 2009, locuitorii au organizat chiar o înmormântare pentru a deplânge faptul că populaţia a scăzut la mai puţin de 60.000 de locuitori, pentru prima dată în câteva secole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News