Între 19 februarie şi 8 martie, Veneţia, oraşul din lagună, este cuprins de culorile carnavalului, ţinut an de an înaintea Postului Paştelui. Procesiunile, spectacolele de commedia dell'arte, petrecerile din minusculele hanuri veneţiene, băile nocturne de mulţime şi muzica se intercalează, armonios, cu elemente strict contemporane. Vechi şi nou, jocuri de lumini futuriste şi umbre de gondolă trecând prin faţa caselor de piatră, se întrepătrund şi aduc înapoi ecourile trecutelor carnavaluri, în fiecare an.
Cel mai vechi document referitor la acest carnaval datează din 2 mai 1268. În piaţa San Marco aveau, pe atunci, loc festivităţile de tir cu arcul şi arbaleta (suprimate în 1452). Acum, din cauza puhoiului de turişti, celebra piaţă devine un spaţiu aproape imposibil de traversat pe durata manifestărilor. Carnavalul a fost autorizat printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului.
Fiecare ediţie a Carnavalului de la Veneţia este unică, manifestările şi costumele subliniind tema aleasă.Ediţia de anul acesta va avea conotaţii cultural-istorice, evocând 150 de ani de la unificarea Italiei, dar având ca laitmotiv şi spiritul feminin, pe care cei prezenţi la Veneţia îl vor serba, alături de întreaga lume, pe 8 martie, de Ziua Femeii. Numele carnavalului din acest an va fi "Ottocento - Da Senso a Sissi, la citta delle donne", făcând trimitere în primul rând la anii 1800, la filmul lui Luchino Visconti, 'Senso' şi la cel al lui Federico Fellini, 'La citta delle donne', dar şi la soţia împăratului Franz Joseph al Austriei, Sissi, model de eleganţă şi rafinament al secolului al XIX-lea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu