Reuters: Venezuela anunțase „anexarea” unei regiuni bogate în petrol ce aparține Guyana. După numeroase alarmări, cele două părți au hotărât să apeleze la justiția internațională.
Guyana și Venezuela au convenit joi să evite utilizarea forței și să nu amplifice tensiunile în disputa lor de lungă durată privind zona Esequibo, bogată în petrol, după o întâlnire între liderii lor de stat în Saint Vincent și Grenadine.
Regiunea de 160.000 de kilometri pătrați (62.000 de mile pătrate) este, în general, recunoscută ca parte a Guyanei, dar în ultimii ani, Venezuela și-a reactivat pretențiile asupra teritoriului și zonelor offshore, după descoperiri majore de petrol și gaze.
Cele două țări au declarat într-un comunicat comun că "nu vor amenința sau folosi forța una împotriva celeilalte în nicio împrejurare" și "se vor abține, fie prin cuvinte sau fapte, să escaladeze orice conflict sau dezacord."
Tensiunile au crescut brusc în această luna, după ce alegătorii dintr-un referendum venezuelean au susținut transformarea zonei Esequibo într-un nou stat venezuelean și au respins jurisdicția Curții Internaționale de Justiție (CIJ), care examinează cazul disputei de frontieră.
Ele au fost amplificate și mai mult după ce președintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat săptămâna trecută că va autoriza explorări petroliere în regiunea Esequibo.
Președintele guyanez Irfaan Ali și Maduro s-au întâlnit la aeroportul din Kingstown joi, alături de reprezentanți din uniunea politică și economică din Caraibe CARICOM, Brazilia, Columbia, Națiunile Unite și Comunitatea Statelor Americii Latine și Caraibelor.
"A fost o zi fructuoasă, intensă, uneori tensionată, în care am putut vorbi adevărul", a spus Maduro după ce a ajuns în Venezuela târziu joi, mulțumindu-i totodată lui Ali pentru "sinceritatea și disponibilitatea sa de a purta un dialog amplu".
"A meritat să apărăm adevărul Venezuelei", a adăugat Maduro, salutând întâlnirea ca pe un triumf al diplomației.
Declarația comună a afirmat că disputele vor fi rezolvate în conformitate cu dreptul internațional, deși a remarcat că guvernul lui Maduro nu recunoaște CIJ-ul.
Cele două țări își vor continua dialogul în Brazilia în următoarele trei luni, a adăugat declarația.
Guyana a susținut că frontierele sale nu sunt supuse discuției și a pus sub semnul întrebării prezența la referendum. Analizatori politici din Caracas au declarat că votul a fost o încercare a lui Maduro de a evalua sprijinul pentru guvernul său înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, și nu un preludiu la o invazie. După planul lui Maduro de a autoriza explorări petroliere, Ali a căutat să asigure investitorii în proiectele aprobate de guvernul guyanez, care includ Exxon Mobil (XOM.N) și în curând vor include Chevron (CVX.N).
Guyana are dreptul să "aprobe și să faciliteze orice dezvoltare, orice investiție, orice parteneriat, orice comerț... să emită orice licență și să acorde orice concesiune în spațiul nostru teritorial și în spațiul nostru suveran", a declarat Ali jurnaliștilor mai devreme în acea zi.
Ali purta o brățară care arăta o hartă a Guyanei ce include Esequibo și a reiterat că disputa trebuie rezolvată prin CIJ.
"Guyana nu caută război, dar Guyana își rezervă dreptul de a lucra cu toți partenerii noștri pentru a asigura apărarea țării noastre", a adăugat Ali. "Ambele părți s-au angajat să se asigure că regiunea rămâne o zonă de pace."
Zonele offshore - asupra cărora Maduro a făcut revendicări nespecificate - sunt responsabile pentru întreaga producție de petrol din Guyana. Economia Guyanei a cunoscut o creștere explozivă pe baza acestei producții, care se așteaptă să se tripleze la peste 1,2 milioane de barili pe zi până în 2027.
"Nu ne vom retrage nicăieri - focusul nostru rămâne pe dezvoltarea resurselor în mod eficient și responsabil, conform acordului nostru cu guvernul guyanez", a declarat Exxon în această săptămână.
A adăugat că afirmațiile guvernului lui Maduro conform cărora Exxon ar fi fost implicată în finanțarea unei conspirații pentru subminarea referendumului sunt "ridicole și fără fundament.", notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News