Venezuela acuză opoziția de sabotaj pentru pana națională de curent

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Capitala Venezuelei, Caracas, și o mare parte a restului țării au rămas fără curent electric vineri dimineață, guvernul acuzând opoziția de sabotaj, fără a oferi nicio dovadă.

Președintele Nicolas Maduro, care se află într-o dispută cu opoziția privind rezultatul alegerilor prezidențiale din 28 iulie, acuză frecvent "atacuri" asupra rețelei electrice, atacuri atribuite rivalilor săi politici, acuzații pe care opoziția le-a negat întotdeauna.

Ministrul de Interne, Diosdado Cabello, a declarat pentru televiziunea de stat că alimentarea cu energie electrică va începe să fie restabilită în curând, începând cu capitala, reiterând afirmațiile guvernului despre un atac. „Curentul va reveni treptat la nivel național, cu respectarea protocoalelor de securitate”, a spus Cabello.

Ministrul comunicațiilor și informațiilor, Freddy Nanez, a declarat că toate cele 24 de state ale țării au raportat o pierdere totală sau parțială a alimentării cu energie electrică. „Am fost din nou victime ale unui sabotaj electric”, a spus el, fără a oferi dovezi ale unui atac deliberat. Nanez a dat vina pe un sabotaj și pentru o serie de întreruperi mai mici de curent care au afectat unele state în cursul zilei de marți. 

Serviciile de metrou din oraș au fost suspendate și au fost înlocuite cu peste 250 de autobuze, a declarat ministrul transporturilor, Ramon Velasquez. Pana de curent a afectat și unele dintre operațiunile companiei petroliere de stat PDVSA, inclusiv cea mai mică rafinărie a sa, El Palito, cu o capacitate de 146.000 de barili pe zi, și sediul firmei din Caracas, potrivit unor surse apropiate operațiunilor. Complexul de rafinare Paraguana, cel mai mare al PDVSA, nu a fost afectat.

Disputa electorală

Atât guvernul Venezuelei, cât și opoziția susțin că al lor candidat a câștigat alegerile de luna trecută, autoritatea electorală și Curtea Supremă sprijinindu-l pe Maduro. Autoritățile nu au publicat încă numărul complet de voturi, în ciuda apelurilor internaționale de a face acest lucru.

Arestările de figuri ale opoziției au crescut semnificativ în ultima săptămână. Fostul candidat al opoziției Edmundo Gonzalez și liderul opoziției Maria Corina Machado sunt investigați pentru incitare și alte infracțiuni de către procurorul general Tarek Saab.

Gonzalez a ignorat două citații pentru a depune mărturie despre un site web unde opoziția a postat ceea ce susține că sunt peste 80% din totalul voturilor, care arată o victorie clară pentru el. O a treia citație pentru Gonzalez a fost emisă pentru vineri, dar nu era clar dacă aceasta mai era valabilă în condițiile penei de curent. Saab nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea sursei citate.

Venezuela a suferit trei pene de curent naționale în 2019, unele dintre acestea durând până la trei zile. Autoritățile au atribuit și atunci aceste întreruperi unor atacuri asupra rețelei, precum deteriorarea liniilor electrice, de către sabotori și adversari ai guvernului Maduro.

Maduro a prezidat o deteriorare economică accentuată de la preluarea funcției în 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel