Biroul procurorului general al Venezuelei a anunțat luni că o instanță a emis un mandat de arestare pentru liderul opoziției, Edmundo Gonzalez, acuzându-l de conspirație și alte infracțiuni pe fondul unei dispute cu privire la cine a câștigat alegerile din iulie, el sau președintele Nicolas Maduro, potrivit Reuters.
Procurorul general Tarek Saab a trimis o fotografie a mandatului de arestare către sursa citată prin intermediul aplicației Telegram. Emiterea acestui mandat împotriva lui Gonzalez reprezintă o escaladare majoră în represiunile guvernului lui Maduro împotriva opoziției, după alegerile disputate.
Autoritatea electorală națională din Venezuela și instanța supremă au declarat că Maduro a fost câștigătorul alegerilor din 28 iulie, obținând puțin peste jumătate din voturi. Cu toate acestea, cifrele prezentate de opoziție arată o victorie răsunătoare pentru Gonzalez.
Mandatul de arestare vine după săptămâni de comentarii din partea oficialilor de rang înalt ai guvernului, care au afirmat că Gonzalez și alți membri ai opoziției ar trebui să fie închiși.
„Acest om are nerușinarea de a spune că nu recunoaște legile, că nu recunoaște nimic. Ce-i cu asta? Este inacceptabil”, a declarat Maduro într-o transmisie la televiziunea de stat. „Cetățenii sunt de acord că legile trebuie să fie respectate și că oficialii trebuie să-și facă treaba”.
Opoziția, alături de unele țări occidentale și organizații internaționale, cum ar fi un grup de experți ai Națiunilor Unite, au declarat că alegerile nu au fost transparente și au cerut publicarea tuturor rezultatelor, unii denunțând în mod deschis fraudele.
Un purtător de cuvânt al lui Gonzalez a declarat că aceștia așteaptă orice notificare privind un mandat de arestare, dar nu a făcut alte comentarii. Opoziția a negat întotdeauna orice acuzație de ilegalitate.
„Au pierdut orice noțiune a realității”, a declarat liderul opoziției, Maria Corina Machado, pe platforma X. „Amenințarea președintelui ales nu va face decât să întărească coeziunea și să crească sprijinul venezuelenilor și al comunității internaționale pentru Edmundo Gonzalez”.
Opoziția a publicat, pe un site public, ceea ce susține că sunt copii ale a peste 80% din rezultatele de la nivelul secțiilor de votare, în timp ce consiliul electoral a declarat că un atac cibernetic din noaptea alegerilor a împiedicat publicarea rezultatelor complete.
Solicitarea mandatului de arestare pare să fie cel mai recent atac al guvernului în ceea ce opoziția consideră a fi o campanie de reprimare a disidenței. Saab a lansat, de asemenea, investigații penale împotriva lui Machado și împotriva site-ului de numărare a voturilor al opoziției, iar arestările de figuri din opoziție și protestatari au continuat în săptămânile de după alegeri.
Protestele au dus la cel puțin 27 de morți și aproximativ 2.400 de arestări. Gonzalez a ignorat trei citații pentru a depune mărturie despre site-ul de vot, permițând astfel emiterea unui mandat de arestare în acest caz.
Mandatul a fost emis după ce procurorul Luis Ernesto Duenez a cerut arestarea lui Gonzalez pentru uzurparea de funcții, falsificarea de documente publice, instigarea la nerespectarea legii, conspirație și asociere, toate presupus comise împotriva statului venezuelean.
Avocații consultați de sursa citată au declarat că legea venezueleană nu permite persoanelor de peste 70 de ani să își ispășească pedepsele în închisori, ci impune arestul la domiciliu. Gonzalez, care a împlinit 75 de ani săptămâna trecută, este căsătorit și are două fiice; una locuiește în Caracas, iar cealaltă în Madrid.
Statele Unite au elaborat o listă cu aproximativ 60 de oficiali guvernamentali venezueleni și membri ai familiilor acestora care ar putea fi sancționați în primele măsuri punitive după alegeri, au declarat două persoane apropiate situației pentru Reuters.
De la alegeri, adunarea națională controlată de partidul de guvernământ a adoptat o lege care înăsprește regulile privind ONG-urile și sindicatele și a denunțat presupusele demisii forțate ale angajaților de stat care susțin opoziția.
Solicitarea mandatului a venit la câteva ore după ce administrația Biden a anunțat că un avion folosit de Maduro a fost confiscat în Republica Dominicană, după ce s-a stabilit că achiziția acestuia a încălcat sancțiunile americane, o mișcare pe care guvernul venezuelean a condamnat-o ca fiind un act de „piraterie”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci