Venezuela se adâncește și mai mult într-o dictatură, cu Nicolás Maduro pregătit să își extindă domnia de 12 ani

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Venezuela se adâncește și mai mult în autoritarism, iar această săptămână pare să marcheze o nouă fază și mai dură, cu Nicolás Maduro pregătit să își extindă domnia de 12 ani, în ciuda suspiciunilor larg răspândite că a fraudat alegerile prezidențiale de anul trecut.

Omul despre care se crede pe scară largă că a câștigat acel scrutin – diplomatul pensionat Edmundo González – a fugit din țară pentru a scăpa de o represiune drastică post-electorală, dar a promis că se va întoarce pentru a contesta învestirea planificată a lui Maduro, programată pentru vineri.

Temutul ministru de interne al lui Maduro, către González: "Vino! Te așteptăm!"

Temutul ministru de Interne al lui Maduro, Diosdado Cabello, l-a avertizat pe González, în vârstă de 75 de ani, că va fi arestat dacă încearcă să revină. „Vino! Te așteptăm!”, l-a provocat Cabello luni.

Cabello a insistat că începutul celui de-al treilea mandat de șase ani al lui Maduro nu va fi împiedicat și a respins speculațiile conform cărora armata ar putea schimba tabăra – lucru pe care opoziția îl cere insistent. „Cazarma este liniștită”, a afirmat Cabello, care a ordonat o desfășurare masivă a forțelor de securitate pentru a suprima orice formă de disidență.

Observatorii afirmă că învestirea așteptată a lui Maduro – pe care liderii majorității guvernelor democratice o vor boicota – reprezintă un moment dureros în prăbușirea lentă a uneia dintre cele mai mari democrații din America de Sud.

John Polga-Hecimovich, co-editor al noii cărți" Consolidarea autoritară în vremuri de criză. Venezuela sub Nicolás Maduro" consideră că „frauda flagrantă” de la alegerile de anul trecut a demonstrat cum facțiunile dure ale regimului i-au învins pe moderații care susțineau recunoașterea înfrângerii în fața lui González.

„Nici măcar nu cred că mai există acum vreo aparență de negociere, de construire a consensului sau de deschidere către opoziție... Este o respingere totală a opoziției și o respingere completă a democrației”, a declarat Polga-Hecimovich, politolog la Academia Navală a SUA.

"Este un dictator brutal care întemnițează oamenii care gândesc diferit sau care i se opun"

John Polga-Hecimovich, co-editor al cărții, a declarat că fraudarea alegerilor din 2024 – pe care opoziția susține că Maduro le-a pierdut categoric conform rezultatelor publicate – a transformat regimul acestuia dintr-unul de „autoritarism electoral” într-un „regim autoritar închis și hegemonic”.

„Este un tip de dictatură”, a adăugat Polga-Hecimovich, afirmând că Maduro și-a arătat adevărata față lumii prin fraudarea alegerilor și represiunile de după scrutin.

„Este un dictator brutal care întemnițează oamenii care gândesc diferit sau care i se opun. Este responsabil de cel mai mare colaps economic din istoria modernă a Americii Latine și de cel mai mare exod de migranți din istoria emisferei. A creat o moștenire rușinoasă”, a spus politologul.

În ajunul ceremoniei de vineri din Caracas, activiștii l-au acuzat pe Maduro că a ordonat agenților săi să răpească zeci de persoane asociate cu opoziția, inclusiv pe ginerele lui González, Rafael Tudares, activistul pentru drepturile omului Carlos Correa și politicianul de opoziție Enrique Márquez. „O adevărată vânătoare de vrăjitoare este în plină desfășurare”, a scris pe Twitter Ivan Briscoe, expert în America Latină la Crisis Group.

Marcel Dirsus, autorul cărții "Cum cad tiranii și cum supraviețuiesc națiunile" a declarat că în ciuda eșecurilor repetate ale opoziției de a-l înlătura pe Maduro, istoria oferă speranță.

„De multe ori, când schimbarea vine, aceasta este rapidă”, a spus Dirsus, menționând prăbușirea recentă a dictatorului sirian Bashar al-Assad, un aliat al lui Maduro.

Potrivit cercetărilor sale, 69% dintre dictatori au fost închiși, forțați să plece în exil sau uciși după ce au pierdut puterea

„Regimul Maduro poate părea stabil acum, dar există toate șansele ca acesta să nu mai fie la putere nici măcar săptămâna viitoare, luna viitoare sau poate anul viitor... Stabilitatea dictatorială este adesea o iluzie... Maduro este muritor, iar într-o zi va cădea”, a prezis Dirsus.

Potrivit cercetărilor sale, 69% dintre dictatori au fost închiși, forțați să plece în exil sau uciși după ce au pierdut puterea: „Dacă ne luăm după istorie, șansele lui Maduro de a avea o retragere liniștită sunt mai mici decât probabilitatea de a câștiga la aruncarea unei monede.”

Istoria recentă, însă, oferă o perspectivă mai favorabilă pentru Maduro, fost lider sindical de 62 de ani devenit ministru de externe, ales democratic după moartea mentorului său, Hugo Chávez, în 2013.

După ce a condus o țară bogată în petrol către unul dintre cele mai grave colapsuri economice din istoria modernă – agravat de sancțiunile SUA – Maduro a supraviețuit unei campanii susținute de SUA pentru a-l răsturna în 2019 și a trecut peste trei mari valuri de proteste de stradă în 2014, 2017 și 2019, precum și peste o tentativă de asasinat în 2018.

Oamenii sunt chemați în stradă de liderii opoziției

María Corina Machado, liderul opoziției și susținătoarea principală a lui González, i-a îndemnat pe venezueleni să revină în stradă joi, în ajunul inaugurării lui Maduro, pentru a cere plecarea acestuia.

„Aceasta este o zi istorică... o zi despre care le vom povesti nepoților noștri, iar ei o vor povesti nepoților lor”, a declarat Machado, dintr-o locație secretă din Venezuela.

Machado, o conservatoare carismatică care l-a sprijinit pe González după ce a fost exclusă din cursa prezidențială, a susținut că regimul lui Maduro se fisurează, cu soldați și ofițeri de poliție care își pun întrebarea „dacă vor să fie tirani care își reprimă poporul sau eroi care îl apără”.

Fostul președinte al Panama, Mireya Moscoso, a sugerat că speranța opoziției este ca demonstrațiile de joi să declanșeze o revoltă militară anti-Maduro, care să-i permită lui González să revină în Venezuela din Republica Dominicană.

„Suntem siguri că aceste proteste vor salva țara și că vineri Edmundo va putea prelua puterea”, a declarat Moscoso miercuri.

Polga-Hecimovich a considerat că Machado speră ca mitingurile de joi să „încurajeze o rebeliune militară” împotriva lui Maduro, dar a subliniat că o astfel de revoltă nu a avut loc nici în 2019, nici după alegerile din 2024.

Strategia lui Maduro 

Acest lucru se datorează strategiei „foarte inteligente” a lui Maduro de a-și proteja regimul, printr-un amestec strategic de generozitate, epurări, promovări și loialitate față de ministrul apărării, Vladimir Padrino López, care ocupă această funcție de peste un deceniu.

„Mă aștept ca multe state democratice să-și manifeste sprijinul pentru Edmundo González. Vor critica regimul lui Maduro și îl vor izola. Cu toate acestea, opoziția are o bătălie grea pentru a-l înlătura pe cel care și-a demonstrat rezistența în fața presiunilor interne și externe”, completează Polga-Hecimovich.

David Smilde, expert în Venezuela de la Universitatea Tulane, a prevăzut „o inaugurare foarte dezamăgitoare și tristă” pentru Maduro, care nu a oferit nicio dovadă că a câștigat un al treilea mandat. Președinții Braziliei și Columbiei, Luiz Inácio Lula da Silva și Gustavo Petro, nu sunt așteptați să participe, refuzând să recunoască rezultatul. Guvernul Boliviei a anunțat că președintele său, Luis Arce, este prea ocupat pentru a participa.

„Va fi destul de jalnic”, a spus Smilde.

Dar, în cele din urmă, Maduro este probabil să rămână la putere. „Nu vreau să fiu pesimist, dar e greu să nu cred asta”, a recunoscut Polga-Hecimovich, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel