Veniturile bugetului federal al Rusiei din producția și exporturile de petrol continuă să scadă, deoarece companiile petroliere trebuie să majoreze reducerile la barili pentru clienții rămași din India, China și Turcia.
Publicitate
Potrivit rezultatelor din noiembrie, Ministerul Finanțelor a colectat de la companiile petroliere 527,8 miliarde de ruble din taxe de extracție a mineralelor (MET) - cu 24% mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut, reiese din statisticile operaționale ale departamentului, notează publicația rusească The Moscow Times.
Încasările din taxele de export pentru „aurul negru” au scăzut cu aproape 40% - 41,8 miliarde de ruble luna trecută, față de 68,5 miliarde de ruble în noiembrie 2021. În total, bugetul a câștigat 569,6 miliarde de ruble din petrol - cu 25% mai puțin față de un an mai devreme ( 763,5 miliarde).
Volumul total al veniturilor din petrol și gaze ale trezoreriei a scăzut ușor - cu 2,1% în termeni anuali, la 866,4 miliarde de ruble. Cu toate acestea, acest rezultat se datorează în întregime taxelor majorate de la Gazprom, care a fost obligată de autorități să plătească în plus
În fiecare lună, compania transferă 415 miliarde de ruble la buget, acoperind nevoile de bani ale guvernului în detrimentul profitului de anul trecut. Fără aceste transferuri, veniturile din petrol și gaze s-ar fi prăbușit „asurzitor” cu 49%, au calculat analiştii Kremlinului.
El nu a dezvăluit cu exactitate mărimea reducerii și alți parametri ai acordului, nici nu a precizat dacă prețul va fi sub plafonul de 60 de dolari pe baril stabilit de țările occidentale, relatează The Moscow Times.
La sfârșitul lunii iunie, ministrul pakistanez de finanțe, Miftah Ismail a declarat că guvernul anterior a trimis o scrisoare Moscovei cu propunerea de a cumpăra petrol mai ieftin decât pe piață, dar nu a primit niciun răspuns.
Săptămâna trecută, o delegație pakistaneză care a vizitat Moscova între 29 noiembrie și 1 decembrie a cerut o reducere de 30-40%, a relatat ediția pakistaneză a The News, citând surse. Cu toate acestea, partea rusă a declarat că nu poate oferi nimic Pakistanului acum, deoarece toate volumele au fost contractate pentru livrări către cei mai mari clienți.
Între timp, potrivit sursei citate, Kremlinul a cedat și a semnat acordul care prevedea reducerea cu până la 40% a prețului la petrol.
În acelaşi timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricţiilor COVID-19 în multe oraşe din China.
La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril.
La reuniunea de duminică, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a convenit să respecte planul convenit luna trecută, de a reduce producţia cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023.
Analiştii susţin că decizia OPEC+ era aşteptată, deoarece marii producători aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia. Luni intră în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
"Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului, deşi ne aşteptăm ca piaţa să fie deja poziţionată pentru aceste perspective", a apreciat Baden Moore, de la National Australia Bank, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu