Veniturile fermierilor europeni, puse în pericol de planul UE pentru turnurile 5G. Firmele de telefonie mobilă pot ieși în avantaj cu miliarde de euro

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Uniunea Europeană se pregătește să implementeze o reformă a regulilor privind infrastructura digitală care ar putea afecta semnificativ veniturile fermierilor europeni care găzduiesc turnuri pentru rețelele 5G.

Gigabit Infrastructure Act, propus în februarie anul trecut, are ca scop accelerarea implementării rețelelor de mare viteză în Europa, iar un acord în acest sens se așteaptă la începutul lunii viitoare.

Potrivit proiectului de lege, parlamentarii UE doresc ca proprietarii de terenuri să negocieze reînnoirea închirierilor pentru turnurile mobile cu operatorii sub "termeni și condiții echitabile și rezonabile", introducând posibilitatea de a duce aceste negocieri în instanță dacă nu se ajunge la un acord în termen de o lună.

Uniunea Europeană se străduiește să asigure prezența rețelelor rapide în întreg blocul și să atingă obiectivul de a avea 5G în fiecare zonă populată până în 2030. Un raport recent arată că acest lucru va necesita eforturi politice suplimentare și investiții adiționale, scrie POLITICO.

Modificarea propunerii Comisiei ar acționa ca o "măsură de precauție împotriva comportamentului speculativ" în privința tarifelor percepute de proprietarii de terenuri pentru găzduirea turnurilor pe câmpurile lor, conform lui Alin Mituța, membrul REPER în Parlamentul European care conduce negocierile.

Mai exact, legislativul dorește să limiteze practica prin care proprietarii de terenuri transferă drepturile de negociere către brokeri care negociază cu operatorii de turnuri în numele lor, ceea ce a dus la venituri mai mici pentru proprietarii de terenuri și la prețuri mai mari pentru operatori.

Propunerile UE urmează modelul testat în Regatul Unit în anii precedenți. Actul privind Economia Digitală din 2017 a introdus chiriile reglementate pentru infrastructura de telecomunicații pe terenuri închiriate, în scopul reducerii costurilor pentru operatori, astfel încât aceștia să poată investi mai mult în dezvoltare.

Sindicatele fermierilor din Marea Britanie estimează că tarifele oferite fermierilor britanici au scăzut semnificativ în urma noii legi.

Propunerea UE este "mai puțin pătrunzătoare" decât legea din Marea Britanie, a spus Ana Rocha, directorul politicii privind agricultura și silvicultura la Organizația Europeană a Proprietarilor de Terenuri (ELO). Cu toate acestea, "ea poate avea consecințe negative similare", inclusiv încetinirea implementării rețelelor, a adăugat ea.

Prevederile proiectului ar putea descuraja fermierii să ofere terenurile lor pentru turnuri, afectând banda largă rurală, și ar da avantaje "companiilor de turnuri sau operatorilor de rețele mobile multinaționale însumate și la miliarde de euro", a avertizat Scott E. Langeland, co-CEO al agregatorului APWireless.

Companiile de turnuri au susținut eforturile UE împotriva a ceea ce ei numesc "chirii de răscumpărare". "Există o logică în a avea portițe împotriva prețurilor excesive", a spus Ralf Capito, directorul de afaceri externe la Vantage Towers, una dintre aceste companii, avertizând asupra "unei probleme crescânde cu agregatorii de terenuri și chiriile în Europa care încearcă să obțină profit printr-un serviciu financiar intermediar fără a adăuga valoare la dezvoltarea rețelei."

Negociatorii legii telecom a UE urmează să se întâlnească pe 25 ianuarie și 5 februarie. Țările membre sunt reticente să atingă drepturile de proprietate privată și pot încerca să atenueze sugestia Parlamentului, conform unui document distribuit între guvernele UE la începutul acestei luni, văzut de POLITICO.

În document, președinția belgiană a Consiliului, care prezidează întâlnirile țărilor membre, a afirmat că "are îndoieli cu privire la faptul dacă această adăugare în text este susținută de date empirice suficiente și ar fi justificată și proporțională”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel