Urmărește emisiunea live


Verdict Roșia Montană. Elena Cristian, DC Business: Această plată se va regăsi în taxele și impozitele noastre sau în lipsa investițiilor

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Elena Cristian, analist DC Business, a discutat despre impactul pe care îl are noul proces împotriva României inițiat de Gabriel Resources în cazul Roșia Montană.

Elena Cristian, analist DC Business, a declarat pentru România TV: ”Roșia Montana a fost ceva de tip CARITAS, și nu doar atât, din păcate știm că în ultimii 34 de ani au fost tunuri pe care doar românii le-au plătit. Niciuna dintre persoanele care au dat acele tunuri nu a plătit suma integral.

Unii dintre ei au ajuns pe la închisoare, au mai stat puțintel, apoi s-au întors la milioanele lor. Dincolo de aspectele juridice, pe mine mă interesează ce se întâmplă în România, și am văzut cum politicienii își pasează vina unul altuia, fiecare spune că celălalt e vinovat. M-am așteptat ca în secunda 2, de când s-a comunicat posibilitatea ca România să plătească această sumă uriașă pe care nu și-o permite, să existe o anchetă.

Pentru FNI România plătește și acum inclusiv penalități pentru întârziere pentru că încă nu s-a încheiat cazul. La fel și pentru dosarul Bancorex și toate dosarele de acest fel. Și acum vom plăti, iar această plată se va regăsi în taxele și impozitele noastre sau în lipsa investițiilor. Trebuie să existe un responsabil, trebuie să avem o persoană în țara asta care să aibă capacitatea de a ancheta corect astfel încât să avem la final un singur vinovat care să poată să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că ar organiza un referendum pentru a vedea dacă românii sunt de acord să înceapă exploatarea aurului de la Roşia Montană.

„Eu aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de Roşia Montană", a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a făcut precizarea înainte de şedinţa de Guvern.

Premierul a afirmat că Guvernul va aştepta, vineri, decizia ICSID în cazul Roşia Montană şi, în funcţie de prevederile acesteia, va decide cu privire la căile de urmat.

Tot joi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că strategia de negociere în dosarul Roşia Montană va fi pusă în aplicare în momentul în care va începe dialogul cu titularii deciziei, în condiţiile în care în cursul zilei de vineri se aşteaptă pronunţarea deciziei de către instanţa arbitrală internaţională privind despăgubirile.

„Modalitatea prin care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie cel puţin ca urmare a unei discuţii între comisia interministerială şi titularii acestei decizii, asta dacă există o cale de dialog. Dacă nu există această cale de dialog, atunci mă gândesc că se vor urma căile legale de executare silită, dar eu totuşi sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluţie de a duce la bun sfârşit decizia. Să vedem care va fi rezultatul acestei strategii de negociere. Am menţionat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii", a declarat joi Marcel Boloş, care a participat la o conferinţă referitoare la perspectivele macroeconomice ale României.

El a precizat că suma maximă cerută de investitorul de la Roşia Montană este de 6,7 miliarde dolari, iar cea minimă „ceea ce au investit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel