EXCLUSIV  Verifică aici dacă ești în depresie sau ești doar trist. Milioane de oameni sunt afectați și riscă să trăiască în confuzie. Gabriela Blaga: Recomand o animație

Auzim foarte des în jurul nostru oameni care spun că au depresie. Dar este chiar așa? 

Alegeri prezidentiale 2024

Există persoane care confundă depresia cu tristețea. Nu este același lucru. Despre acest subiect ne-a vorbit Gabriela Elena Blaga, coach, strateg în management de proiect, mentor, autor și comunicator.

Care este diferența dintre a avea depresie și a fi pur și simplu supărat? Tot auzim oameni spunând că au depresie, dar mulți este posibil să confunde tristețea cu depresia.

„Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu tristețe, supărare sau depresie la un moment dat în viața lor. Recunoașterea diferenței dintre un diagnostic de depresie și emoția denumită tristețe poate ajuta o persoană să proceseze într-un mod sănătos ceea ce i se întâmplă. Tristețea este o emoție umană normală pe care toți o experimentăm de multe ori pe parcursul vieții.

O serie de evenimente de viață pot face oamenii să se simtă triști sau nefericiți. Pierderea sau absența unei persoane dragi, divorțul, pierderea locului de muncă, problemele financiare sau problemele de acasă pot afecta starea de spirit într-un mod negativ. Tristețea trece, de obicei, într-un interval scurt de timp. Dacă starea de spirit scăzută se înrăutățește sau durează mai mult de două săptămâni, persoana respectivă trebuie să caute suport de la un profesionist în domeniul sănătății. Depresia este o afecțiune psihică, nu o emoție.

Simptomele depresiei pot include:



sentimente constante de tristețe


iritabilitate


oboseală


modificări ale tiparelor de somn sau de alimentație


dificultate de concentrare


pierderea interesului și a entuziasmului pentru lucrurile care obișnuiau să ofere plăcere


sentimente de vinovăție profundă, nejustificată


simptome fizice care nu au o cauză specifică


sentimente de inutilitate


gânduri constante despre moarte, gânduri sau acțiuni suicidale

Pentru înțelegerea emoțiilor de bază pe care le simțim, recomand, cu bucurie, animația Pixar Inside out”, a spus Gabriela Elena Blaga, coach, strateg în management de proiect, mentor, autor și comunicator, într-un interviu pentru DC News.

VEZI ȘI: Cum să ne trăim viața fără să ne fie frică de război. Gabriela Elena Blaga, coach, ponturi pentru a ne bucura că în România nu sunt tancuri pe străzi

După pandemie, lumea s-a trezit direct că-i suflă războiul în ceafă. Văzând ce este în Ucraina, mulți s-au speriat că un conflict ar putea să pornească și în România. Cum facem să ne trăim viața fără să ne fie frică de război? Aflăm răspunsul de la Gabriela Elena Blaga.

Chiar dacă este greu de dat o „rețetă” în acest sens, există totuși niște reguli simple care ne pot ajuta să ne bucurăm de viață, atâta timp cât pe străzile noastre nu sunt tancuri, iar cerul este senin. A trăi cu frica de un potențial război ne ia bucuria zilei de astăzi. Și mai importantă decât ziua de mâine este ziua de astăzi.

„Hmm, dificil de prescris o ‚rețetă’... Frica este o emoție inevitabilă în această viață, care însoțește orice schimbare declanșată fie din interiorul nostru, fie de ceva din exterior. Important este să nu fugim din fața fricii, ci să purtăm un dialog cu ea, să înțelegem ce vrea să ne comunice, să o îmblânzim folosind, poate, metoda pe care vulpea i-o sugerează Micului Prinț în cartea cu același titlu, scrisă de Antoine de Saint-Exupéry:

„Trebuie să ai foarte multă răbdare! răspunse vulpea. La început, te vei așeza ceva mai departe de mine, uite-așa, în iarbă. Eu te voi privi cu coada ochiului, iar tu nu vei rosti nici un cuvânt. Graiul este izvor de neînțelegeri. Însă vei putea, pe zi ce trece, să te așezi din ce în ce mai aproape de mine.“

Trăim vremuri provocatoare, incertitudinea este lucrul cel mai cert la care ne putem aștepta. Desigur, nesiguranța zilei de mâine generează temeri, anxietate, durere.

Aș zice că pentru a gestiona mai facil ceea ce vine din mediul VUCA, câteva idei ar fi:



Acceptați gândurile și sentimentele care apar


Vorbiți cu cineva de încredere despre ceea ce simțiți


Limitați timpul petrecut pentru a consuma știri despre război. Dezactivați notificările site-urilor de știri.


Fiți selectiv cu privire la conturile pe care le urmăriți și rămâneți la surse de știri de încredere.


Acceptați incertitudinea. Pentru a face față grijilor sau stresului pe care le poate cauza războiul, să ne concentrăm pe ceea ce putem controla. 


Alimentați-vă bine, acordați prioritate somnului


Să faceți activități care vă aduc bucurie


Dedicați timp de calitate alături de oamenii semnificativi din viețile voastre.

În vâltoarea tuturor acestor evenimente complicate, ceea ce putem face este să avem mai multă grijă de sufletele noastre. Iar, dacă te întrebi cum poți ajuta, ajută făcând, în continuare, ceea ce iubești să faci”, a spus Gabriela Elena Blaga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel