Organizația Expert Forum (EFOR) a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu privire la nereguli în finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu, care a obținut aproape 23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Într-un comunicat adresat președintelui AEP, Toni Greblă, și directorului Constantin Rada, EFOR semnalează lipsa totală a raportării veniturilor și cheltuielilor electorale de către acest candidat, o situație pe care organizația o consideră „neverosimilă”.
Fiecare cetățean poate face sesizări către AEP, cu instrucțiunile puse la dispoziție de Expert Forum.
„Puteți scrie către președintele AEP, Toni Greblă și către Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale, la [email protected] și [email protected]. Puteți pune în CC și [email protected]”, explică cei de la Expert Forum.
Potrivit datelor publicate de AEP pe 25 noiembrie, Călin Georgescu nu a declarat niciun venit și nicio cheltuială pentru campania sa electorală. EFOR atrage atenția asupra improbabilității unei astfel de situații, având în vedere vizibilitatea semnificativă a candidatului în mediul online și alte activități specifice unei campanii.
„Ne întrebăm cum este posibil să se desfășoare o campanie electorală în lipsa oricărei contribuții financiare declarate: serviciile pentru mandatarul financiar, serviciile de editare video/promovare online costă, așa cum există și alte cheltuieli pentru managementul campaniei. Vă rugăm să verificați și dacă aceste costuri au fost acoperite de terțe persoane,” subliniază comunicatul Expert Forum.
De asemenea, organizația amintește că, potrivit Legii 334/2006, producerea de materiale electorale în regie proprie este interzisă, ceea ce ridică întrebări suplimentare despre sursa și legalitatea finanțării campaniei.
Raportul publicat de EFOR include indicii care sugerează că anumite activități de promovare ale candidatului Călin Georgescu ar fi fost finanțate din surse nedivulgate. Printre acestea, o declarație a unui antreprenor care admite că a finanțat promovarea online a candidatului. De asemenea, Decizia Biroului Electoral Central 175D/2024 indică utilizarea de materiale electorale nemarcate, ceea ce poate sugera existența unor cheltuieli neraportate.
Expert Forum subliniază și activitatea intensă a candidatului pe platforma TikTok, descrisă într-o analiză separată a organizației. Aceasta sugerează o campanie coordonată, dificil de realizat fără resurse financiare substanțiale. „Analiza noastră arată că promovarea politică și electorală a fost greu de desfășurat fără resurse financiare considerabile,” se menționează în raport.
EFOR a solicitat AEP să inițieze de urgență un control pentru verificarea respectării legislației privind declararea veniturilor și cheltuielilor electorale. Organizația insistă asupra necesității ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat pentru 8 decembrie, să se desfășoare în condiții de „legalitate și transparență”.
În plus, Expert Forum cere AEP să publice datele despre finanțarea campaniei electorale în mod constant, cu o frecvență săptămânală, înainte de data alegerilor. Organizația critică faptul că la aceste alegeri datele au fost publicate abia după ziua votării, punând astfel sub semnul întrebării transparența procesului electoral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu