Vernisajul expoziției „Bucureștii sub ocupație (1916-1918)”

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Bucureștii sub ocupație (1916-1918)”, desfășurat în ziua de joi, 31 august, ora 18:00, la Palatul Suțu. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:30, până la data de 29 octombrie 2017. 

După doi ani de neutralitate, România intră în 1916 în Primul Război Mondial, declarând război Puterilor Centrale, în urma Consiliului de Coroană din 14/27 august 1916. După eșecul ofensivei din Ardeal și înfrângerile pe frontul din Dobrogea, urmate de  înfrângerile de pe Argeș și Neajlov, Capitala este ocupată de armatele germane, austro-ungare, bulgare și otomane.

Expoziția, realizată de specialiști ai Muzeului Municipiului București, oferă o impresie puternică despre atmosfera celor doi ani de ocupație, aducând în fața vizitatorilor imagini și obiecte autentice, mărturii despre viața cotidiană în Bucureștiul ocupat.

(w670)

Participanții la vernisaj vor putea asista la un moment special de reenactemnt istoric, cu uniforme și arme de epocă. Memoriile momentelor dramatice ale orașului vor fi, astfel, readuse în prezent. Pentru contextualizarea expoziției va lua cuvântul dr. Georgeta Filitti, istoric, în calitate de invitat special, alături de realizatorii proiectului, dr. Maria - Camelia Ene, muzeograf, expert costume și accesorii vestimentare de epocă, și drd. Cezar-Petre Buiumaci, muzeograf.

(w670)

Între piesele de patrimoniu aduse în fața publicului se numără imagini ale orașului, arme, piese de mobilier de epocă, uniforme militare și costume civile, menite să introducă publicul în atmosfera interioarelor bucureștene. Costumul generalului Gheorghe Mihail, cu grad de maior în timpul războiului, care s-a remarcat în timpul Bătăliei de la Mărășești, ocupă un loc important în contextul expoziției. Fotografii din albumele soldaților germani, afișe cu ordine ale comandantului armatelor de ocupație, feldmareșalul August von Mackesen, către populația Bucureștiului, ordine de rechiziție prin care se impunea cedarea necondiționată a diferite tipuri de bunuri, dar și bancnote emise în perioade de ocupație, întregesc o perspectivă asupra opresiunii și a privațiunilor din timpul războiului.

Muzeul Municipiului București adaugă astfel programului expozițional un spațiu pentru reflecții imersive cu privire la traumele și sacrificiile populației din Capitala ocupată în urmă cu 100 de ani, în timpul războiului ce avea să aducă poporului Marea Unire.

(w670)

Vă invităm să viziați și celelalte expoziții deschise în prezent în spațiile Muzeului Municipiului București:

Palatul Suțu (marți – duminică, 10:00 – 17:30)

 „Vindecări miraculoase – Nicolae Vermont”

„Mașinile lui Leonardo da Vinci”

„CineBucureşti. 100 de ani de modernitate - lectura modernităţii bucureştene prin prezentarea apariţiei şi devenirii sălilor de cinema”

Casa Filipescu – Cesianu (miercuri – duminică, 10:00 – 17:30)

 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”

„În apropierea sfinților – frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”

„Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel