Angajații din sistemul bugetar vor putea beneficia de vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, decizia fiind adoptată, marți, în Camera Deputaților cu 215 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 100 abţineri.
Potrivit proiectului de lege adoptat, marți, în Camera Deputaţilor și care modifică o ordonanţă din 2009, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile reglementate la care statul este acţionar unic sau majoritar, societăţile şi companiile naţionale pot acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.
Aceste vouchere de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.
Ce valoare au vaucherele de vacanță
Conform noilor prevederi, angajatul care va beneficia de vouchere de vacanţă nu va mai primi prime de vacanţă sau bilete de odihnă.
Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă sunt: 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.
"Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal", se precizează în proiectul supus votului.
Ministrul pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, a declarat că au fost înlocuite tichetele de vacanţă cu vouchere de vacanţă care sunt moderne şi se emit numai în regim electronic, fără costuri suplimentare şi fără intermediari.
Unde pot fi folosite vaucherele pentru vacanță
Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României, ele neputând fi făcute cadou altcuiva.
"Acordarea acestor vouchere de vacanţă aduce o serie de beneficii atât salariaţilor, angajatorilor cât şi turismului. Turiştii români vor beneficia de servicii turistice pe teritoriul României ceea ce duce la creşterea locurilor de muncă, locurilor de cazare şi a investiţiilor în turism", a spus Jianu, citează Mediafax.
Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect, care va pleca spre promulgare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu