Planul de luptă împotriva cancerului a fost adoptat acum și de plenul Parlamentului European. "Am reușit. Este o veritabilă revoluție în sănătate. Vreau o nouă strategie și măsuri concrete pentru ca viața tuturor românilor afectați de cancer să fie protejată." este anunţul făcut de Dr. Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia pentru sănătate publică din PE.
Jumătate din decesele provocate de cancer ar putea fi evitate. Asta promite planul de combatere a cancerului propus de Dr. Tudor Ciuhodaru, adoptat în Parlamentul European cu o uriașă majoritate de peste 90%.
"Ca membru al comisiei speciale din parlamentul european am susținut mereu două obiective majore: românii bolnavi de cancer să poată trăi mai mult și mai bine și reducerea inegalităților și inechităților față de alte state europene. În plus, această nouă abordare a cancerului într-o strategie cuprinzătoare, cum este acest Plan de luptă împotriva cancerului, ar putea fi utilizată ca model pentru alte boli netransmisibile pentru că ne dorim "O singură sănătate" integrată în toate politicile UE pentru a realiza o veritabilă Uniune Europeană a sănătății. Vreau să fim tratați la Iași, București, Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Suceava sau Bacău la fel ca la Bruxelles sau Berlin. Și nu mă refer doar la tratamentul medical." a declarat Dr. Ciuhodaru, membru în Comisia pentru sănătate publică, mediu şi siguranţă alimentară din PE.
La baza acestui plan stă realitatea tristă şi cifrele din spatele ratei de mortalitate pe fondul îmbolnăvirilor de cancer din ultimii ani. Mai precis, 1,3 milioane de persoane mor anual din cauza cancerului în Europa, între care 6000 de copii și tineri. Cancerul este a doua cauză de deces în Europa după bolile cardiovasculare și prima cauză de deces din cauză de boală în rândul copiilor cu vârsta de peste un an. Un sfert din cazurile de cancer la nivel mondial sunt din Europa deși avem doar 10% din populația lumii. 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului și familiile acestor pacienți se confruntă zilnic cu dificultăți în a reveni la o viață normală.
Situația s-a deteriorat în pandemie. 1 milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate. 1 din 2 persoane cu potențiale simptome de cancer nu au fost trimise urgent pentru diagnostic iar 1 din 5 pacienți care suferă de cancer nu a primit la timp tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care avea nevoie. Diagnosticul tardiv, restricționarea accesului la tratament au dus la scăderea șanselor de supravițuire. "E nevoie ca toți pacienții să beneficieze de diagnostic precoce și să aibă acces la tratamente și metode de îngrijire eficace, inovatoare atât pentru cancer cât și pentru complicațiile și comorbiditățile legate de cancer." este de părere Dr. Ciuhodaru. Printre altele, acesta propune şi dezvoltarea unor noi programe de screening adaptate la risc pentru cancerul pulmonar, prostată și monitorizarea pacienților cu hepatită B și C pentru a prevenire. În plus, sprijin financiar special părinților cu venituri mici care își însoțesc copilul în străinătate pentru tratament prin revizuirea Regulamentului privind securitatea socială. "Vreau să fim tratați la Iași, București, Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Suceava sau Bacău la fel ca la Bruxelles sau Berlin. Și nu mă refer doar la tratamentul medical." mai spune medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu