Partidele de la guvernare se întrec în cadouri. Promisiunea serii vine din PSD.
2,4 milioane de salariați ai României, care muncesc pe salariul minim, ar urma să primească 500 de lei în plus la salariu de la 1 iunie. Anunțul a fost făcut de către Marius Budăi, ministru al Muncii, la Antena 3. Măsura face parte din programul de guvernare propus de PSD pentru continuitatea guvernamentală, după rocada din luna mai. Deși nu este clar dacă se va întâmpla din iunie, anul acesta, sau din ianuarie 2024, un lucru este sigur: salariul minim va fi majorat.
”Eu nu pot să spun, astăzi, o dată la care vom majora salariul minim. Dar, da, PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte, nu vom dezechilibra economia, nu vom lua nicio decizie până nu vom discuta cu mediul de afaceri, inclusiv în discuțiile cu domnul comisar pe muncă, Nicolas Schmit, din prezențele pe care le-am avut la Bruxelles, în toate comisiile, am susținut această directivă și practic și o măsură de protecție socială pentru cetățeni. Trebuie să avem această majorare a salariului, că va fi la jumătatea anului, că va fi la 1 ianuarie anul 2024, însă cu siguranță nu va fi o măsură impusă sau introdusă peste noapte” a spus Marius Budăi.
În programul de lucru al PSD, se propune scăderea taxării muncii, progresiv, în următorii 6 ani. Într-o primă etapă, taxarea muncii ar urma să scadă la salariile mici.
Deși vorbesc despre o scădere a taxării muncii, social-democrații sunt acuzați de către partenerii lor, liberali, că au suprataxat munca. PNL se opune acestei măsuri, de aici și criticile la adresa programului PSD:
”Supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanțe, cât și Ministerul Muncii. PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliție și a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică și a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roșie pe care PNL a refuzat să o treacă.
Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau 2 sau 4 ore, rezultând dispariția netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să își răscumpere greșeala față de acei oameni, sufocând mediul de afaceri și luând decizii care vor duce la creșteri de prețuri pentru bunuri și servicii.
Dacă reducem taxarea muncii punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va crește. Citește continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu