Amatorii de bere vor fi afectați în mod direct de modificările aduse Codului Fiscal. Astfel, începând cu 1 februarie, aceștia vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și satisface pofta.
Accizele la bere vor creşte cu 10% de la 1 februarie, conform celor mai recente modificări ale Codului Fiscal, iar studiul de impact al Ministerului Finanţelor Publice estimează o creştere a preţurilor cu 2%.
Accizele la bere nu au mai fost majorate de cinci ani, iar măsura va aduce suplimentar la buget 80 de milioane de lei.
Reprezentanţii Asociaţiei Berarii României (ABR) susţin că majorarea cu 10% a accizei pentru bere nu îşi va atinge scopul, iar impactul său va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat.Din datele oficiale reiese faptul că, în anul 2011, colectările la bugetul de stat doar din acciza la bere au înregistrat o valoare de 59,27% din totalul valorii obţinute pentru întreaga categorie de produse cu alcool accizabile, în acest timp, media europeană fiind de 31,26%.De asemenea, încasările de acciză la categoria bere, în 2012, au fost de 620 milioane lei, faţă de cele 580 milioane lei din 2011. Producţia de bere din România raportată la nivel european reprezintă 4,44 % din totalul producţiei de bere de 383 milioane hectolitri, importurile situându-se la doar 1,5% din total.În prezent, la nivel naţional, funcţionează 20 de fabrici de bere, iar în sectorul de profil generează direct sau indirect 76.000 locuri de muncă. Asta și pentru că 98,4% din berea consumată în România provine din producţia internă.
Potrivit Codului Fiscal modificat, nivelul accizelor pentru bere creşte de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizată de micii producători de bere, acciza va creşte de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato. De asemenea, aceste cote de accize pentru bere şi băuturi fermentate, altele decât bere şi vin, trebuie corelate cu conţinutul de alcool şi procesul de producţie. Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30%, se va percepe o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs.
România practică nivelul minim de accize impus la nivelul Uniunii Europene, respectiv 0,748 euro/hl/grad Plato.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News