Veste proastă pentru catalanii separatiști, după mutarea premierului spaniol Pedro Sanchez

Parlamentul regiunii Catalonia din Spania a desemnat, joi, ca şef al guvernului regional de la Barcelona, pe un apropiat al premierului spaniol Pedro Sanchez.

Este vorba despre socialistul Salvador Illan, transmit Reuters şi AFP. Socialiştii au ocupat primul loc la alegerile regionale din mai. Astfel, separatiştii au pierdut puterea în Catalonia, după mai mult de zece ani.

De ce și-a făcut Carles Puigdemont apariția la Barcelona

Totuşi, apariţia la Barcelona, în cursul zilei, a liderului secesionist Carles Puigdemont, pe numele căruia este un mandat de arestare, ar putea anunţa noi conflicte, arată Reuters.

Carles Puigdemont, care s-a exilat în Belgia după tentativa nereuşită de proclamare a independenţei Cataloniei în anul 2017, a luat parte la un miting, unde a ţinut un discurs în faţa câtorva mii de susţinători de la partidul său - "Împreună pentru Catalonia" (Junts per Catalunya).

Carles Puigdemont a dispărut, fără să fie prins de autorități

Apoi, a dispărut înainte să poată fi reţinut de autorităţi. După fuga lui, au fost arestaţi doi poliţişti din cadrul forţei de ordine regionale Mossos d'Esquadra. Carles Puigdemont a solicitat, fără succes, amânarea învestiturii lui Salvador Illa, notează Agerpres.

Video

Youtube video image

Cu o zi înainte, liderul separatist catalan Carles Puigdemont își confirmase miercuri intenţia de a se întoarce joi în regiunea sa, în contextul votului de învestitură, de joi, a noului preşedinte al guvernului regional catalan, Generalitat, care este socialistul Salvador Illa.

"În condiţii democratice normale ar fi inutil ca un deputat ca mine să îşi anunţe intenţia de a participa la sesiune, nu ar avea nicio importanţă", a declarat, într-un clip video publicat pe X, Carles Puigdemont. "Dar noi nu trăim în condiţii democratice normale", a mai zis liderul catalan, indicând și cazul său şi al unui alt parlamentar care susţine independenţa Cataloniei.

"Ne confruntăm cu o lungă persecuţie pentru că le-am permis catalanilor să voteze la un referendum. Şi în al doilea rând..."



"În primul rând pentru că ne confruntăm cu o lungă persecuţie pentru că le-am permis catalanilor să voteze la un referendum. Şi în al doilea rând, deoarece Curtea Supremă refuză să se supună legii amnistiei, aprobată şi în vigoare (...). Această provocare trebuie acceptată şi înfruntă. Acesta este motivul pentru care am luat drumul revenirii din exil", a zis Puigdemont, care sugerase deja de mai multe ori în ultimele zile că va reveni în Catalonia cu scopul de a lua parte la votul de învestitură care a avut loc joi.


Puigdemont este în continuare vizat de un mandat de arestare în Spania, în ciuda legii amnistiei negociată de premierul Pedro Sanchez în schimbul sprijinului partidului separatist Junts per Catalunya (n.red. Împreună pentru Catalonia) pentru guvernul său.

Aspru criticată de opoziţie, legea se află în centrul unor multiple dezbateri juridice. Pe data de 1 iulie, Curtea Supremă a hotărât faptul că prevederile sale se aplică doar unora din infracţiunile de care este acuzat liderului separatist, începând calea unei posibilei detenţii provizorii.

"Sunt convins că nu există altă cale către normalitatea democratică decât sfârşitul represiunii politice, un sfârşit preconizat în scrisoarea şi în spiritul legii amnistiei", a mai zis Carles Puigdemont în clipul său video, care a fost înregistrat în faţa unui drapel catalan şi a unuia european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel