Deși Guvernul anunță o majorare a pensiilor cu 10%, președintele Klaus Iohannis dă semnalul unei majorări mai semnificative.
UPDATE: Veniturile pensionarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 în raport cu rata inflaţiei, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă.
”Am discutat acest subiect şi, analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi inflaţia a depăşit 15%, după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia este la 15,9 şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a declarat premierul, conform Agerpres.
---
"Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri: 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în context mai mare, nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie care trece de 15% eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia şi încă un aspect pe care eu personal îl consider esenţial: trebuie atenţie specială, sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a spus președintele Klaus Iohannis înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, conform Agerpres.
Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a intervenit la Radio România Actualități, unde a vorbit despre procentul de creștere a pensiilor. Întrebat despre procentul de creștere a pensiilor, ministrul Muncii a răspuns că ”este ceea ce PSD a pus pe masa dialogului la coaliţie, o propunere care vine în urma unor analize pe care le-am făcut şi pe care le-am pus de asemenea pe masa de dialog a coaliţiei, propunerea noastră este de cel puţin 10%. M-am bucurat să văd că, prezenţi la un eveniment, atât premierul Nicolae Ciucă, cât şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, au spus foarte clar că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie. Noi suntem acum în construcţia bugetară, discutăm cu Ministerul de Finanţe, construim bugetul. Ne-am propus ca bugetul să fie aprobat în acest an, şi se va regăsi această majorare, de cel puţin 10 procente, în bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2023”.
Întrebat dacă e o certitudine, Marius Budăi a răspuns: ”Da, este o certitudine şi noi, PSD, nu ne schimbăm. Avem şi analize şi cifre pentru a susţine această propunere. S-a agreat în coaliţie acest lucru”.
Discuția nu mai e necesară în coaliție
Cât despre necesitatea unei noi discuții în coaliție, ministrul a răspuns că ”nu”, în sensul în care nu mai este necesară: ”Nu. Noi discutăm în coaliţie pe construcţia bugetară. Noi ne dorim în coaliţie să mai punem un procent, două, dacă reuşim, dar avem o plecare de cel puţin 10%. Suntem foarte atenţi la evoluţia economiei, la evoluţia şi din punct de vedere economic şi la evoluţia cifrelor execuţiilor bugetare şi aşa mai departe, dar certitudinea este că vom creşte pensiile de la 1 ianuarie”.
”Este ceea ce susţinem şi noi şi am susţinut în motivarea propunerii noastre. Ne alăturăm la ceea ce am făcut de la început de an, cu o majorare cu 25% a pensiei minime şi cu o majorarea cu 10% a punctului de pensie, continuând cu pachetele de măsuri implementate în acest an, nu le reiau acum, pentru că se cunosc, şi mergem în continuare cu implementarea pe lunile octombrie şi decembrie a voucherelor sociale şi cu această creştere de pensii. Noi trebuie să fim extrem de atenţi, aşa cum am susţinut tot timpul, că trebuie să sprijinim într-un mod echilibrat atât mediul de afaceri, cât şi categoriile vulnerabile, dar şi toate categoriile de cetăţeni, pentru că altfel s-ar putea să ajungem, şi nu ne dorim să ajungem acolo, la o vorbă românească care spune că "mai binele este duşmanul binelui"” a mai spus Marius Budăi, conform Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News