Cancerul, în special cel pulmonar, rămâne în fruntea diagnosticelor și a cauzelor de deces, în special în cazurile în care este depistat în stadii avansate. Despre acest subiect a vorbit la DC NEWS şi DC MEDICAL prof. dr. Ioan Cordoş, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul Clinic Sanador.
Specialistul a venit cu veşti bune pentru cei care sunt depistaţi ca fiind bolnavi de cancer.
"Bolile oncologice nu mai sunt o sentință. Trebuie să vedem lucrurile puțin altfel, în sensul că boala oncologică, printre care și cancerul pulmonar, este o boală cronică. Foarte multă lume are boli cardiovasculare. Infarctul nu mai este o curiozitate, cu toate că în zilele noastre poate fi prevenit. Nimeni nu se sperie de el, dar poate să te omoare peste câteva secunde.
Cancerul bronho-pulmonar nu este o catastrofă atât de mare, dacă este surprins în faze incipiente. El poate fi tratat și confortul de viață și prelungirea vieții pacientului este apreciabilă", a explicat medicul prof. dr. Ioan Cordoș, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR.
Prof. dr. Ioan Cordoş a spus că pacienţii care au cancer depistat în stadiul 1 pot fi vindecaţi în proporţie covârşitoare.
"Situația fericită din diagnostic este atunci când pacientul nu are simptome. Dacă e să vedem partea plină a paharului, partea pozitivă a perioadei COVID au fost depistate foarte multe cancere, în stadii incipiente. Pacientul post viroză a făcut o radiografie să vadă care este situația și s-a găsit acolo. Foarte multe femei tinere au descoperit prezența cancerului.
Cancerele în stadiul 1 care sunt curabile, sunt 93%. Când spunem curabilitate, e atunci când boala nu recidivează în următorii 5 ani", ne-a spus medicul prof. dr. Ioan Cordoș, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR.
Interviul integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News