Veşti bune pentru elevi! De la 1 ianuarie vor crește și alocațiile

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Pe lângă creșterea punctului de pensie, se pare că și alocațiile vor fi actualizate cu rata inflației.

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au prezentat luni seară, 21 noiembrie, principalele decizii luate în coaliție privind majorarea pensiilor și a altor venituri. Coaliția a decis creșterea punctului de pensie la 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei, în două tranşe.

Liderii coaliției au decis și ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente. „Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a transmis Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a precizat că se va acorda un sprijin de 1.400 de lei, împărţit în două tranşe semestriale, pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. „În ceea ce priveşte protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizaţie. Totodată, se va actualiza cu rata inflaţiei indemnizaţia pentru veteranii şi văduvele de război – aceste indemnizaţii fiind îngheţate din anul 2018, creşterea fiind de aproximativ 30%. De la 1 ianuarie 2023, alocaţiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflaţiei”, a anunțat și liderul PSD. 

Cât este alocaţia şcolară acum

Începand din ianuarie 2022, cuantumul alocatiei pentru copii este urmatorul:

- 600 lei (incepand cu 1 ianuarie 2022), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pana la 18 ani, in cazul copilului cu handicap;

- 243 lei (incepand cu 1 ianuarie 2022), pentru copilul care a depasit varsta de 2 ani, pana la 18 ani, precum si tinerilor care au implinit 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.

O singură bursă de performanță pentru olimpici, indiferent de câte etape naţionale câştigă

Fie că un elev câștigă mai multe olimpiade naționale la discipline diferite, fie că ia premiu doar la una, are dreptul la o singură bursă de performanță, de 500 de lei, conform răspunsului Ministerul Educației, primit la solicitarea Edupedu.ro. Bursele de performanță se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României potrivit Ordinului Ministrului Educației nr. 5379/2022, Art. 6. Potrivit datelor comunicate de inspectoratele școlare județene, 9.996 de elevi beneficiază de bursă de performanță în anul școlar curent, conform Ministerului Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel