Vești bune pentru Grecia. Guvernul previzionează o creștere de 2,3% a PIB-ului în 2025

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Grecia ar urma să aibă o creștere de 2,3% a PIB-ului în 2025.

Guvernul elen previzionează o creştere a PIB-ului de 2,3% anul viitor, depăşind marile economii europene, datorită veniturilor solide din turism, cheltuielilor de consum robuste şi investiţiilor, se arată în proiectul de buget pe 2025, transmite Reuters.

De asemenea, ponderea datoriei publice ca procent din PIB, cea mai ridicată din zona euro, ar urma să scadă cu aproape cinci puncte procentuale, la 149,1% în 2025, de la 153,7% anul acesta.

Grecia, care încă se redresează după criza datoriilor suverane din 2015, estimează un avans al economiei de 2,2% anul acesta, după ce în aprilie Guvernul previziona o expansiune de 2,6%. Înrăutăţirea perspectivelor vine pe fondul stagnării economiei europene, o sursă cheie de investiţii şi turism în ţară, şi al inflaţiei ridicate.

Riscuri în proiectul de buget pe 2025

În proiectul de buget pe 2025 se atrage atenţia asupra riscurilor cauzate de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, alături de posibile noi tensiuni geopolitice.

Mai mult de jumătate din investiţiile străine directe (FDI) în Grecia au venit din nordul Europei, în timp ce două treimi din exporturi, cum ar fi produsele agricole, farmaceutice şi combustibilii merg către UE.

Anul viitor vor fi cheltuieli mai ridicate, de aproximativ 3,5 miliarde de euro, şi scutiri de impozite pentru finanţarea majorării pensiilor şi sprijinirea gospodăriilor vulnerabile.

Acestea vor fi finanţate în principal din excedentul bugetar mai ridicat care, excluzând costurile serviciului datoriei, ar urma să se situeze la 2,5% din PIB anul viitor, de la 2,4% din PIB anul acesta, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel