Vești bune pentru românii cu credite în lei. BNR anunță o nouă scădere a indicelui ROBOR și a IRCC

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Indicele ROBOR stă pe loc la valoarea de 6,40%.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la valoarea de 6,40%. Este important de menționat că Indicele ROBOR la 3 luni este utilizat pentru calculul dobânzilor la majoritatea împrumuturilor în lei. În același timp, Indicele ROBOR la 6 luni a înregistrat o ușoară scădere la 6,49%, în jos față de valoarea anterioară de 6,50%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care instituțiile bancare din România își acordă împrumuturi între ele în moneda națională, adică în lei. Evoluția acestei rate este influențată, în principal, de nivelul de lichiditate disponibil în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,98% la 5,94%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Potrivit Ziarul Financiar, îndatorarea românilor a ajuns la circa 190 mld. lei. Creditele ipotecare reprezintă peste jumătate din datoria românilor (56%), iar creditele de consum reprezintă 33% din îndatorarea populaţiei. Cumulat, peste 2 milioane de români au credite ipotecare şi de consum, având grijă în fiecare lună să-şi achite ratele la credite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel