Vești bune pentru românii cu rate calculate după ROBOR, proaste pentru cei care depind de IRCC. Cât vor plăti pentru un credit de 250.000 de lei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Află în articol cât vor plăti românii care au credite calculate în funcție de ROBOR, dar și cei ale căror rate depind de indicele IRCC.

Vin vești bune pentru românii cu rate. Acestea vor scădea după ce indicele ROBOR a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii ani. Cei care au însă credite care depind de IRCC vor plăti mai mult.

"Indicele ROBOR a coborât la valoarea de 5,57%, o valoare pe care nu a mai avut-o din luna mai a anului 2022. Evident, această schimbare se va reflecta și în ceea ce privește ratele. Spre exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei luat pe o perioadă de 30 de ani, rata scade cu aproximativ 40 de lei. Însă, important de spus este că în multe cazuri ratele s-au dublat în ultimii ani.

Pentru cei care au creditul calculat în funcție de IRCC, ei bine, veștile nu sunt tocmai bune și asta pentru că în luna octombrie, din cauza modalității de calcul al acestui indice, urmează să crească, iar acest lucru se va reflecta și în ceea ce privește ratele. Spre exemplu, pentru același credit de 250.000 de lei luat pe o perioadă de 30 de ani, însă de această dată calculat în funcție de IRCC, rata urmează să crească cu aproximativ 23 de lei. Important de spus este că noua valoare a indicelui IRCC va fi valabilă până la finalul anului. Atât ROBOR, cât și IRCC sunt folosiți pentru calculul ratelor în ceea ce privește creditele cu dobândă variabilă în lei",  a explicat Ioana Ciobanu, reporter Antena 3 CNN.

Ce este ROBOR

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. 

Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienților nebancari (persoane fizice, societăți comerciale etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadențele de 3 și 6 luni. Acestea servesc drept referință pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă.

Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul ROBOR 3M a fost 0,68%. S-a întâmplat pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016. O valoare mică a indicelui ROBOR este corelată cu o rată mai mică pentru creditele contractate în lei.

Ce este IRCC și la cât va urca din octombrie 2024

IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor. 

IRCC zilnic al pieței monetare interbancare se calculează zilnic și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Valoarea curentă IRCC 2024T1 este de 5.86%. De la 1 octombrie 2024, IRCC 2024T2 va urca la 5.99%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel