Este cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate.
ANM a emis sâmbătă o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, valabilă în intervalul 03 iulie, ora 10:00 – 03 iulie, ora 23:00
În intervalul menționat în Maramureș, local în Transilvania, la munte, în nordul Munteniei și sudul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25...40 l/mp.
Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp, îndeosebi în est, sud-est și vest.
În București Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și seara când vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp, se vor acumula cantități de apă în medie de 10...15 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, transmite Mediafax.
Peste 130 de incendii de vegetație - alimentate de fulgere - afectează vestul Canadei în urma unei val de căldură neobișnuit, relatează BBC. Guvernul federal a anunțat că va trimite avioane militare pentru a asista serviciile de urgență din Columbia Britanică care luptă să controleze incendiile.
La începutul acestei săptămâni, oamenii au trebuit să părăsească localitatea Lytton, care a înregistrat marți cea mai înaltă temperatură din Canada, de 49,6 grade Celsius și care a fost ulterior distrusă de un incendiu.
"În aproximativ 15 minute întregul oraș a fost cuprins de flăcări", a declarat primarul Polderman pentru BBC.
Vineri, British Columbia Wildfire Service a declarat că 136 de incendii erau active în toată provincia și că au fost înregistrate aproximativ 12.000 de fulgere în ziua precedentă.
"Multe dintre acele fulgere au lovit în apropierea comunităților", a declarat directorul operațiunilor Cliff Chapman.
Alte sute de locuitori au fost avertizați că ar putea fi nevoiți să-și părăsească casele. Ministrul Apărării al Canadei, Harjit Sajjan, a declarat că guvernul va oferi asistență, inclusiv elicoptere militare și personal pentru a ajuta la combaterea incendiilor și a ajunge la persoanele amenințate de flăcări.
Incendiile au forțat închiderea mai multor autostrăzi în ambele sensuri. Autoritățile medicale au anunțat că valul de căldură ar fi contribuit la 719 decese din ultima săptămână - un număr „de trei ori mai mare” decât media din aceeași perioadă a anului.
În ultimele zile au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate în zone din America de Nord. Experții spun că se așteaptă ca schimbările climatice să crească frecvența evenimentelor meteorologice extreme, precum valurile de căldură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci