Vești proaste pentru cei care se tem de zbor! Zborurile ar putea deveni și mai lungi în curând - cercetătorii cer ca avioanele să zboare mai lent pentru a reduce emisiile de carbon

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că zborurile ar trebui să devină mai lungi pentru a reduce emisiile de carbon.

Pentru mulți dintre cei care se tem de zbor, chiar și o oră petrecută într-un avion poate provoca anxietate.

Dar veștile sunt proaste, deoarece zborurile ar putea deveni și mai lungi, dacă oamenii de știință de la Universitatea Cambridge își vor impune punctul de vedere.

Într-un nou raport, aceștia cer ca avioanele să zboare cu 15% mai încet, ceea ce ar crește durata zborurilor transatlantice cu „aproximativ 50 de minute”.

Potrivit experților, această măsură ar reduce consumul de combustibil cu cinci până la șapte procente și ar contribui la reducerea emisiilor de carbon.

„Fără acțiuni rapide și decisive, riscăm să pierdem oportunitatea de a atinge emisiile net-zero până în 2050 și să întârziem transformările tehnologice și de afaceri esențiale,” a scris echipa în raport.

„Cinci ani pentru a contura un nou viitor al aviației”

Raportul, intitulat „Cinci ani pentru a contura un nou viitor al aviației,” prezintă trei „măsuri îndrăznețe de eficiență” pentru a reduce consumul de combustibil în aviație.

„Reducerea consumului de combustibil în aviație poate fi realizată prin măsuri convenționale, cum ar fi noi tehnologii pentru aeronave și motoare și o eficiență operațională îmbunătățită,” au explicat cercetătorii.

„Bazându-ne pe o serie de surse, modelul Aviation Impact Accelerator prevede că aceste măsuri convenționale pot conduce la o reducere a consumului de combustibil de până la 22% până în 2050.

„Cu toate acestea, există câteva măsuri de eficiență îndrăznețe care în prezent sunt dificil de implementat deoarece implică schimbări la nivelul întregului sistem.

„Dacă sunt aplicate, aceste măsuri ar putea reduce consumul de combustibil cu până la 50% până în 2050.”

Prima măsură îndrăzneață implică accelerarea înlocuirii flotei, cu obiectivul de a reduce la jumătate vârsta de retragere a aeronavelor, de la 30 la 15 ani, până în 2050.

Conform experților, această schimbare ar putea reduce consumul de combustibil cu 11 până la 14 procente.

A doua măsură îndrăzneață este reducerea vitezei cu care călătoresc avioanele cu aproximativ 15%, ceea ce ar putea reduce consumul de combustibil cu cinci până la șapte procente. 

Cercetătorii recunosc că această propunere nu ar fi bine primită de pasageri.

Ideea prelungirii duratei zborurilor va fi o veste proastă pentru persoanele care se tem de zbor

„Un dezavantaj al reducerii vitezei este impactul potențial negativ asupra productivității companiilor aeriene și acceptarea de către pasageri, mai ales pentru zborurile lungi,” au spus ei.

Totuși, ei asigură că acest lucru ar crește timpul de zbor pe rutele transatlantice cu „aproximativ 50 de minute.”

„Totul ar putea fi compensat prin reducerea timpilor de așteptare în aeroport,” au explicat.

În plus, cercetătorii susțin că asigurarea faptului că mai multe aeronave zboară aproape de raza lor de proiectare ar putea reduce consumul de combustibil cu patru până la șapte procente.

„Aceste măsuri îndrăznețe sunt adesea trecute cu vederea deoarece necesită schimbări ample în întregul sector al aviației, care sunt dincolo de controlul companiilor aeriene,” au adăugat cercetătorii.

„Prin urmare, trebuie implementate politici pentru a impulsiona schimbările necesare la nivelul întregului sector, astfel încât să se atingă o reducere cu 50% a consumului de combustibil până în 2050, aducând emisiile din aviație la nivelurile din 2019.”

Ideea prelungirii duratei zborurilor va fi o veste proastă pentru persoanele care se tem de zbor.

Frica de zbor – cunoscută sub numele de aerofobie – se estimează că afectează unul din zece oameni, deși unele studii sugerează că proporția este mult mai mare.

„Frica de zbor poate fi legată de teama de avioane sau poate fi un aspect al altor probleme psihologice, cum ar fi atacurile de panică, claustrofobia sau tulburarea de stres post-traumatic,” explică Anxiety UK pe site-ul său.

„Persoanele care suferă de frica de zbor au adesea anxietate crescută și atacuri de panică la gândul de a zbura, iar multe evită călătoriile aeriene din această cauză”, a completat Anxiety UK, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel