Vești RELE de la Banca Mondială. Economia e în cădere liberă până la finalul anului

scop.io/seng kui lim
scop.io/seng kui lim

Anul curent ar putea aduce o scădere economică de până la 4,4%, cea mai adâncă recesiune de la criza financiară din 2008, transmite Banca Mondială pentru Europa și Asia Centrală.

Conform Agerpres, este vorba despre statele în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, iar creșterea cheltuielilor pentru sănătate și educație reprezintă cheia redresării economice reziliente post-pandemice în Europa emergentă și Asia Centrală.

„Se așteaptă ca procesul de creștere să înregistreze o redresare în anul 2021, cu 1,1% - 3,3%. Cu toate acestea, perspectivele rămân incerte și există și riscul de subperformanță”, se menționează în documentul BM.

Ritmul de redresare este dependent în continuare de evoluția pandemiei

 

Astfel, ritmul de redresare depinde de durata de manifestare a pandemiei de COVID-19, de disponibilitatea și distribuirea unui vaccin, precum și de gradul de intensificare a comerțului și investițiilor. În consecință, creșterea din regiune ar putea fi mai slabă decât ne-am putea aștepta, dacă pandemia se înrăutățește.

„În astfel de vremuri pline de provocări, statele din Europa și Asia Centrală trebuie să privească dincolo de momentul crizei și să se pregătească pentru o redresare rezilientă în perioada post-pandemie. Cu alte cuvinte, trebuie consolidată guvernanța, trebuie îmbunătățit climatul investițional, iar inovația și dezvoltarea digitală trebuie încurajate. De o importanță critică sunt investițiile semnificative și susținute în educație de calitate și servicii de sănătate”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Regiunea Europei și Asiei Centrale.

Nivelul sărăciei va fi adâncit de criză

 

Datele Băncii Mondiale arată că sunt așteptări ca și scăderile induse de pandemia din 2020 să adâncească nivelul sărăciei în țările din această regiune. „Pe fondul unui prag al sărăciei calculat la 3,20 dolari/zi, estimările sugerează că încă 2,2 milioane de persoane vor fi afectate de sărăcie. Cu un prag al sărăciei calculat de obicei pentru țările cu venituri medii și superioare la 5,50 USD/zi, aproape 6 milioane de persoane pot fi afectate de sărăcie”, susțin reprezentanții băncii.

Totodată, pandemia a afectat negativ și învățământul și serviciile de sănătate din această regiune. „Închiderea școlilor poate duce la înregistrarea unor pierderi la nivel educațional echivalând cu o treime dintr-un an întreg de școlarizare, ceea ce poate exacerba inegalitățile, afectând în mod disproporționat elevii care provin din medii dezavantajate”, potrivit Băncii Mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel