Congresul Naţional de Psihiatrie este în plină desfășurare la Palatul Parlamentului, în Bucureşti. Profesorul Dan Prelipceanu, preşedintele Asociaţiei Psihiatrice Române, a prezentat DeCe News care sunt noutățile, pe plan mondial și în țara noastră, în domeniu. Potrivit prof. Prelipceanu, psihoterapia a început să aibă căutare și în România, chiar dacă este accesibilă doar în sistem privat și nu este foarte ieftină.
O ședință de psihoterapie poate ajunge la 100 de lei, fiind necesare două astfel de ședințe pe săptămână, timp îndelungat. O altă tendință, confirmată de studiile științifice serioase care s-au derulat pe plan mondial, o reprezintă extinderea indicațiilor pentru unele tratamente atipice folosite în tulburările psihotice. ”Până acum, unele medicamente moderne aveau indicații restrânse, ne-a declarat prof. Prelipceanu. De pildă, în schizofrenie. Cercetările recente au arătat că medicamentele respective sunt utile și în tulburările bipolare, atât cele acute cât și de menținere”.
O temă de actualitate o reprezintă terapia dependențelor sau adicțiilor, în special a alcoolismului. Circa 2 milioane de români consumă alcool în exces, ne-a declarat prof. Prelipceanu, iar o mare parte dintre aceștia ar trebui sprijiniți cu terapie medicamentoasă și consiliere. ”În prezent, se desfășoară un proiect care finanțează două centre, în București și Dâmbovița. Circa 1500 de persoane dependente de alcool vor fi tratate, timp de trei ani. Pacienții ajung în aceste centre de sprijin și terapie complexă după ce depășesc faza acută, tratate medicamentos, la spital. Pe lângă medicația care scade nevoia de alcool, pacientul primește psihoterapie, dar și consiliere profesională. În final i se va da chiar o diplomă, dacă va fi recalificat, căci una dintre cauzele alcoolismului o reprezintă problemele de inserție socială, șomajul etc. Astfel, se evită recăderea, căci mulți intră în terapie, rezistă o perioadă și apoi se apucă iar de băut. Vom prezenta rezultatele, astfel încât specialiștii să cunoască aceste centre, dar din păcate sunt insuficiente, pentru amploarea fenomenului”.
Cât privește medicamentele care tratează dependența de alcool, în România se folosește doar naltrexona. Acamprosat-ul, cunoscut sub numele comercial Campral, este un produs mai nou care nu se importă în țara noastră. Pacienții îl aduc din străinătate, iar unele site-uri vând astfel de medicamente, deși este interzis de lege. Experții străini invitați la Congres au confirmat că doar abordările complexe, în care se oferă medicație de ultimă oră, psihoterapie și consiliere pot să ”vindece” alcoolismul.
Congresul Naţional de Psihiatrie este cea mai importantă manifestare ştiinţifică din cadrul Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie. În 2011, se împlinesc 20 de ani de la înființarea acestui for științific, la ediția din acest an participând numeroși invitați din străinătate.
Citește și:
Pastila anti-beţie funcţionează deja la şoareci. În curând, în buzunarele chefliilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu