Elena Mateescu a spus cum va fi vremea în această săptămână.
Vestul Europei este lovit de caniculă. În contextul în care mai multe ţări au înregistrat temperaturi mult mai ridicate pentru această perioadă, Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi în România în perioada următoare.
"În continuare și în țara noastră, o vreme caldă pe parcursul acestei săptămâni. Cel puțin până la mijlocul lunii aprilie vorbim de temperaturi cu mult mai mult față de normalul datei din calendar și vorbim, în medie, cu 8°C-10°C față de ceea ce ar fi normal să consemnăm în această perioadă.
Dacă astăzi am consemnat 26°C în partea de vest a țării, am depășit maxima unei zile de vară, mâine deja temperaturile vor fi în creștere în această parte a țării 27°C.
Începând de miercuri deja să consemnăm valori de 28°C, la început în partea de vest, sud-vest, apoi și în zonele sudice, sud-estice ale țării, astfel încât cea de-a doua lună de primăvară și în țara noastră să fie caracterizată, cel puțin așa cum arată estimările la acest moment, ca fiind o lună mai caldă decât în mod obișnuit după în martie, cea mai caldă din istorie a măsurătorilor meteorologice.
1 aprilie a adus în țara noastră valori de 31°C, iar la 125 de stații meteorologice am consemnat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 1 aprilie, de când se fac măsurători meteorologice și vorbim de un procent de 75% din totalul stațiilor care monitorizează parametrii meteorologici", a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
Totodată, Elena Mateescu a explicat și ce se va întâmpla cu precipitațiile în țara noastră
"Deja vorbim de instalarea fenomenului de secetă în bună parte din țară. Jumătatea estică a țării și vorbim aici chiar de Moldova, Dobrogea, Muntenia și chiar și zone extinse din Oltenia, la acest moment, înregistrează un deficit de apă, după un an agricol care a debutat la 1 septembrie cu nu început de toamnă secetos.
A doua jumătate a lunii noiembrie a adus cantități importante de precipitație, însă iarna nu a fost una bogată în precipitații și mai ales a fost una foarte călduroasă. Ne amintim 2023, 2024, sezonul de iarnă cel mai cald din istorie și vorbim de măsurători din anul 1900.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News