Veveriţele ''trag cu urechea'' la ciripitul păsărilor din apropiere pentru a afla când a trecut un potenţial pericol, susţine un studiu efectuat în Statele Unite, citat miercuri de Press Association.
Veveriţele sunt atente la sunetele emise de păsări şi ies din ascunzătoare când ciripitul este reluat după sunetele ce indică apropierea unui prădător.
O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a analizat comportamentul a 54 de exemplare de veveriţă cenuşie de est din parcuri publice şi zone rezidenţiale din statul Ohio.
Cercetătorii au simulat un potenţial pericol prin redarea unei înregistrări cu sunetele emise de un şorecar cu coada roşie, prădător care vânează în mod obişnuit veveriţe şi păsări mici. De asemenea, ei au redat şi alte sunete din natură, precum ciripit sau zgomote ambientale.
Comportamentul fiecărei veveriţe a fost monitorizat timp de trei minute.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific PLOS ONE, a concluzionat că toate veveriţele au devenit mai vigilente după ce au auzit sunetele emise de şoim.
Veveriţele care au auzit apoi ciripitul păsărilor au renunţat mai rapid la comportamentul vigilent în comparaţie cu exemplarele cărora cercetătorii nu le-au redat ciripitul după sunetele emise de prădător.
Cunoşteam faptul că veveriţele trag cu urechea la apelurile de alarmă ale unor specii de păsări, însă am fost încântaţi să descoperim, de asemenea, că ele trag cu urechea şi la alte sunete ce indică faptul că păsările se simt relativ sigure. Probabil că în anumite circumstanţe, semnele care indică siguranţa ar putea fi la fel de importante ca cele care anunţă pericolul, au notat cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu