”Protestul parlamentar pe perioadă nedeterminată” declanșat de opoziție oferă celor 213 parlamentari greviști drepturile de a-și încasa indemnizaţia brută de 6033 lei, la care se adaugă suma forfetară pentru birourile din teritoriu, de peste 9000 de lei, chiar dacă nu participă la şedinţele Legislativului.
În cazul în care parlamentarii opoziţiei din provincie semnează şi lista de prezenţă la plen, ei își pot încasa și diurna de ședință de 2% din indemnizaţie, precum și decontarea cazării, a cheltuielilor de transport și de telefonie.
Potrivit oficialităților din Parlament, drepturile bănești ale parlamentarilor protestatari sunt legale, întrucât ”este vorba de o atitudine politică, ce nu poate fi sancţionată", greva fiind o formă de protest pentru angajați, nu pentru cei care au mandat reprezentativ, cum sunt deputații și senatorii.
Actul normativ privind statutul deputaţilor şi senatorilor consfințește că "participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară", iar "indemnizaţia se primeşte de fiecare parlamentar de la data intrării în exerciţiul mandatului, sub condiţia validării, şi până la data încetării mandatului.
Opoziția a declanșat, miercuri, "protestul parlamentar pe perioadă nedeterminată". Deși ei vor fi prezenți în Parlament, nu vor participa la dezbaterile şi voturile din comisii şi din plen, iar veniturile generate din calitatea de parlamentar vor fi donate pe toată perioada protestului, a susținut Victor Ponta.
Citește și:
Opoziţia a intrat în “protest parlamentar pe perioadă nedeterminată”
Oltean, despre greva Opoziţiei: Să-i vedeţi fără hotel, maşină, secretară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News