Un sat austriac cu 800 de locuitori, Hallstatt, a fost reprodus în întregime în China, în provincia Guandong. Satul austraiac face parte din patrimoniul Unesco. Potrivit Spiegel, austriecii nu au ştiu că satul lor este cercetat îndeaproape, însă, în mai 2011, o delegaţie economică austriacă în vizită la Hong Kong a primit o cerere de parteneriat de la responsabilul consorţiului imobiliar chinez responsabil de proiect.
La începutul lunii iunie primarul satului austriac şi-a dat seama că planurile erau mult mai avansate decât credea şi a anuţat imediat Unesco şi autorităţile.
Din punct de vedere legal, este autorizată fotografierea şi reproducerea unei localităţi, spune Hans-Jorg Kaiser, purtător de cuvânt al Unesco. Potrivit lui Kaiser, tot ceea ce este exterior şi accesibil publicului este reproductibil, însă este nevoie de consimţământul proprietarului.
Sunt voci care spun că faptul că satul este reprodus, va aduce şi mai mulţi vizitatori. Preoţii din sat sunt însă îngrijoraţi că biserica nu ar fi bine reprezentată. "Sper că măcar au identificat clădirea şi funcţia sa", a spus pastorul protestant Iven Benk.
Nu este pentru prima oară când un sat este reprodus în întregime. La Shangahi a fost construit un vechi sat englez, Thames Town, pentru 8000 de locuitori, în cadrul unui proiect de relocare. Proiectul prevede construcţia a mai multe sate, pentru 500.000 de persoane, nu doar prin imitarea stilului artitectonic din mai multe ţări (Italia, Spania, Canada, Suedia, Olanda, Germania), ci şi a stilului de viaţă din aceste ţări.
De exemplu, la Thmes Town, se încearcă păstrarea funcţiunii clădirilor. La Pub, de exemplu, se serveşte, bere englezească adevărată. ămâne de văzut cine se va ruga în bisericile din Guandong.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu