Încă de când oamenii au dezvoltat antibioticele, bacteriile au început să dezvolte rezistenţă la ele. Pe măsură ce aceste microorganisme s-au extins, medicii au fost nevoiţi să recurgă la ultimele antibiotice disponibile care acum nu mai dau rezultate, scrie Când bacteriile devin rezistente la antibiotice, medicii nu mai au alte opţiuni de tratare. Unul dintre grupurile de bacterii care provoacă boli umane şi care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice este Enterobacteriaceae care include E. coli şi Klebsiella. Ca grup, ele sunt numite Enterobacteriacee rezistenţă la carbapenem, sau CRE. Specialiştii americani le-au botezat „bacterii de coşmar”.
Bacteriile CRE sunt şi mai periculoase tocmai pentru că nu pot fi distruse de antibioticele obişnuite. Mai mule, ele pot determina şi alte bacterii să capete această caracteristică.
În acelaşi timp, specialiştii avertizează că acest tip de bacterii pot fi letale. Jumătate dintre pacienţii la care aceste bacterii pătrund în sânge nu supravieţuiesc. Bacteriile CRE rezistente la tratament se găsesc în spitale, acolo unde pacienţii au deja un sistem imunitar slăbit.
Bacteriile se transferă de la persoană la persoană, prin contact, iar CRE devin din ce în ce mai des întâlnite. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în ultimul deceniu, rata de întâlnire a acestor bacterii la pacienţi a crescut de la 1%, la 4%. Totuşi în cazul unei dintre bacteriile de acest tip rata a urmat o creştere de la 2%, la 10%, în ultimul an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News