Vezi care este legătura dintre sănătate şi singurătate

A trăi singur, fără companiea cuiva, poate avea efecte negative asupra sănătăţii fizice şi psihologice. Singurătatea afectează direct metabolismul şi sistemul nervos. Un nou studiu arată că persoanele care se simt singure au un risc crescut de a suferi o depresie. Într-o epocă în care reţelele sociale şi Internerul dau impresia că au redus izolarea socială, se contabilizează un număr tot mai mare de persoane care trăiesc singure.

Autor: Anca Murgoci

Singurătatea creşte riscul apariţiei depresiei. Aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de  experţi finlandezi care au vrut să arate că persoanele care trăiesc singure au un risc crescut cu 80% mai mare de a suferi o depresie comparativ cu persoanele care trăiesc în compania cuiva. Investigaţia care a fost publicată în revista BMC Public Health a arătat că număr celor care trăiesc singure s-a multiplicat în ultimii 30 de ani. În realitate, una din trei persoane trăieşte singură în Statele Unite ale Americii. Efectele lipsei companiei în cazul persoanelor în vârstă este foarte cunoscut: creşterea riscul apariţiei de boli legate de sănătatea mental. Noul studiu arată că aceste boli pot apărea şi la persoanele tinere. Explicaţia pentru care singurătatea poate provoca depresie este izolarea socială de care suferă persoanele care trăiesc singure. Atunci când oamenii trăiesc în compania cuiva, ei au parte de suport emoţional, au un sentiment de integrare socială şi încredere în sine, elemente care reduc dezvoltarea unei boli mentale.

Calitatea somnului este alt factor care influenţează sănătatea. Persoanele care se simt izolate social au o calitate a somnului mai slabă, care afectează metabolismul şi sistemul nervos. Singurătatea este asociată cu modificări în sistemul imunitar.

Cei care trăiesc singuri au un risc crescut de a trăi mai puţin şi de a avea mai multe boli, cum ar fi obezitatea şi sedentarismul. Persoanele inzolate consumă mai mult alcool şi au obiceiuri periculoase, cum ar fi să nu poarte centura de siguranţă, informează publicaţia on-line Consumer.es. La nivel fiziologic, singurătatea poate afecta sistemul cardiovascular. Nivelul de cortizol (hormon implicat în stres) are valori superioare. Acest lucru este explicabil prin faptul că cei izolaţi nu au un sprijin din partea cuiva.

Un alt studiu realizat de cercetătorii de la University of Arizona din SUA arată că reţelele de socializare cresc riscul de izolare socială şi provoacă o senzaţie falsă de mediu social, în care toţi oamenii sunt prieteni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel