Câinii comunitari au scăpat de la moarte prin decizia Curții Constituționale, dar problema este departe de o rezolvare. Iubitorii de animale se tem că folosirea acestei teme, în campania electorală, va aduce din nou în discuție ”soluția finală”. Cei care doresc o soluție rapidă, indiferent de suferința patrupedelor, regretă că nu s-a putut ”trece la treabă”.
Există o soluție care să mulțumească ambele tabere? Da, susțin experții, dar aceasta nu poate fi decât una luată la nivel național. ”Descentralizarea sau fragmentarea politicilor reprezintă o prostie, crede dr. Liviu Gaiță, fondatorul Ortovet. Și din acest punct de vedere este bine că proiectul de lege a fost respins de Curtea Constituțională. Măsurile trebuie luate la nivel național, altfel câinii sau pisicile vor trece dintr-o zonă în alta, adică din zonele în care se înmulțesc către zonele în care vor fi sacrificați. Practic, se transformă societatea românească într-un abator: nu se controlează nașterile, aruncând permanent animale pe stradă, apoi se cheltuiesc resurse pentru uciderea lor. Soluția care să-i mulțumească și pe iubitorii de animale și pe cei care nu vor să mai vadă câini pe stradă o reprezintă controlul înmulțirii. Țările care au reguli stricte, în care se face licențierea femelelor apte pentru reproducere, unde este obligatorie anunțarea veterinarului când începe gestația și unde se monitorizează plasamentul puilor au rezultate bune. Alte țări, în care nu există norme, au problema animalelor abandonate pe străzi, ca și noi. În cei opt ani în care uciderea câinilor a fost politica Primăriei Capitalei, problema nu s-a rezolvat. Mă bucur că nu se repetă aceeași greșeală!”.
Cum oprim uzina de produs maidanezi
Principalul producător de maidanezi îl reprezintă, în România, gospodăriile țărănești din comunele suburbane. Proprietarii animalelor refuză sterilizarea câinilor, fie din cauza unor prejudecăți, fie pentru că se tem de costuri. Primarii nu sunt în stare să reglementeze situația, iar câinii rezultați sunt aruncați în câmp și ajung în orașe. În occident, cei care doresc să dețină femele apte de reproducere trebuie să le licențieze și să plătească monitorizarea acestora.
Curțile caselor din orașe produc un contingent important de maidanezi, pe aceeași schemă. Cercetările arată că numărul puilor proveniți din gospodării depășește de zeci de ori pe acela rezultat din încrucișarea maidanezilor.
Magazinele pet-shop sunt o nouă sursă de câini comunitari. Acestea vând animale oricui, indiferent de vârstă, fără obligații sau răspunderi. Zeci de câini oferiți drept cadou unor persoane care nu pot avea grijă de ei ajung în stradă. Numărul crește după sărbători. În țările civilizate, animalele de companie se vând doar persoanelor responsabile, iar costul celor achiziționate pentru reproducere este mai mare, incluzând și taxe pentru echipele de control. Animalele de companie se vând doar după sterilizare.
Crescătoriile au devenit și la noi o sursă de maidanezi. Fiind o supraproducție de câini din aproape toate rasele, crescătorii rămân cu animalele ”pe stoc”. Fie le ucid, ca să nu scadă prețul, fie le abandonează la vârste mari, când nu mai pot fi adoptate decât cu greu. Reglementarea ”fermelor” de câini ar trebui realizată prin lege, dar proiectul recent respins nu atingea acest domeniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News